Prima   -  Noutăți - ADR Centru continuă consultările publice pentru construcția magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași

ADR Centru continuă consultările publice pentru construcția magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași

   
26.04.2023   453 Accesări  

Călărași, 26 aprilie 2023 - Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în calitate de implementator al proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW, a inițiat o rundă de consultări publice pentru localitățile afectate în timpul construcției magistralei de apă potabilă Chișinău-Strășeni-Călărași.

Această inițiativă vine ca urmare a aprobării Legii nr. 296/2022 privind declararea lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași drept bun de utilitate publică de interes național.

La ședința desfășurată în incinta Consiliului raional Călărași, au fost invitați reprezentanți ai Autorităților locale, inginerii cadastrali, perceptorii fiscali, precum și proprietari ai terenurilor ce vor fi afectați în măsură mai mare de lucrările de construcție a apeductului magistral, din aria raionului Călărași. Lucrările de construcție propriu-zisă sunt planificate pentru a demara în toamna acestui an.

În cadrul ședinței, reprezentanții ADR Centru au informat participanții despre colaborarea agenției cu Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului(IPOT), care va stabili serviciile cadastrale și de evaluare necesare cu privire la terenurile afectate și titularii de drept ce urmează a fi despăgubiți în urma aprobării actului de expropriere.

Reprezentanții IPOT au comunicat celor prezenți despre faptul că Institutul de Proiectări a identificat 822 terenuri cu numere cadastrale, din 18 localități, prin care va fi construită magistrala ce va aproviziona cu apă potabilă raionul Strășeni și Călărași, în aria proiectului. Dintre acestea, 146 terenuri sunt în proprietatea autorităților locale sau a locuitorilor din orașul Călărași, comunei Tuzara sau satelor Nișcani, Pitușca, Vărzăreștii Noi, invitați la întrunirea de astăzi.

ADR Centru asigură că procesul de expropriere temporară și compensare a proprietarilor de terenuri afectați va fi realizat în conformitate cu legislația națională și standardele Băncii Mondiale cu privire la procedura de expropriere și asigurare a recompenselor-ESS5.

Această inițiativă reflectă angajamentul ADR Centru de a implica comunitatea locală în procesul decizional și de a asigura că toți proprietarii de terenuri afectați vor primi compensații echitabile pentru utilizarea temporară a terenurilor lor în scopul construcției magistralei de apă.