Prima   -  Noutăți - ADR Centru a întrunit proprietarii terenurilor din raionul Strășeni, care urmează să fie afectate în timpul construcției magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași

ADR Centru a întrunit proprietarii terenurilor din raionul Strășeni, care urmează să fie afectate în timpul construcției magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași

   
27.04.2023   176 Accesări  

Strășeni, Moldova - Agenția de Dezvoltare Regională Centru a organizat o sesiune de consultări publice la care au fost invitați proprietarii terenurilor din raionul Strășeni, care urmează să fie afectate în timpul construcției magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași. Astfel, la ședința de astăzi au fost prezenți reprezentanți din Municipiul Strășeni, orașul Bucovăț, comuna Gălești, comuna Pănășești, precum și satele Căpriana, Tătărești, Negrești și Vorniceni.

Magistrala de apă urmează să fie construită în cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW și implementat de ADR Centru.

Astfel, încadrul acestei ședințe desfășurate în cadrul Consiliului Raional Strășeni, participanții au fost informați privind procedura de expropriere temporară pentru terenurile afectate în timpul construcției magistralei de apă. Aceste consultări publice sunt un pas important pentru asigurarea transparenței și a participării cetățenilor în procesul decizional.

În ceea ce privește procedura de expropriere temporară, proprietarii de terenuri au primit informații clare și precise cu privire la durata exproprierii temporare, compensația financiară oferită și orice alte drepturi sau beneficii care li se cuvin. De asemenea, s-a comunicat faptul că această procedură respectă toate prevederile legale și că proprietarii de terenuri pot primi asistență și informații suplimentare cu privire la drepturile lor.

ADR Centru, în comun cu reprezentanții Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT), au comunicat că din cele 821 terenuri cu numere cadastrale identificate, din 18 localități, prin care va fi construită magistrala, 406 sunt din raionul Strășeni.

"Aceste consultări publice sunt parte a angajamentului nostru de a fi transparenți și responsabili în abordarea procesului decizional, inclusiv prin implicarea comunității locale și a proprietarilor de terenuri afectați în procesul de construcție a magistralei de apă potabilă", a declarat directorul ADR Centru, Pavel TROFIN.

Titularii de terenuri afectate vor fi informați prin scrisori recomandate, expediate de IPOT, cu privire la procedura de expropriere temporară, termenul și valoarea despăgubirii fiind calculate individual, conform legislației naționale și ținând cont de prevederile standardelor Băncii Mondiale cu privire la procedura de expropriere și asigurare a recompenselor-ESS5.