Prima   -  Noutăți - Apeductul magistral ce va alimenta cu apă potabilă 13 localități din raioanele Ungheni și Nisporeni este construit în proporție de 50 la sută

Apeductul magistral ce va alimenta cu apă potabilă 13 localități din raioanele Ungheni și Nisporeni este construit în proporție de 50 la sută

   
17.11.2023   84 Accesări  

Măcărești, 16 noiembrie 2023 - Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a desfășurat o vizită de monitorizare a proiectului regional privind aprovizionarea cu apă potabilă. Proiectul, intitulat „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut - s. Măcărești cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni", are ca scop asigurarea accesului la apă potabilă pentru comunitățile din această regiune.

Reprezentanții ADR Centru au efectuat o inspectare detaliată a șantierului, unde s-au desfășurat discuții cu antreprenorul responsabil de execuția activităților din proiect. Antreprenorul a confirmat că proiectul este în grafic, iar până în prezent, s-au realizat 50% din lucrările planificate.

Proiectul cuprinde construcția unui apeduct magistral pe o lungime totală de 29,8 km, conectând râul Prut la localitățile din raioanele Nisporeni și Ungheni. De asemenea, se prevede construcția rețelelor interioare în localitățile Boldurești și Chilișoaia, pe o lungime totală de 24,3 km. În cadrul proiectului, sunt incluse și lucrări pentru construcția a 4 stații de pompare, 10 castele și 6 rezervoare de apă.

Proiectul beneficiază de finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), cu o valoare totală estimată la 63.863.942,38 MDL. Pentru anul 2023, au fost alocate fonduri în valoare de 11.278.954,24 MDL.

Menționăm că în luna septembrie, a fost inaugurat punctul de subtraversare a râului Prut între Măcărești, România și Măcărești, Republica Moldova. Această subtraversare a fost realizată în conformitate cu Acordul privind primul contract de subtraversare a Prutului, semnat de Guvernele ambelor țări la Iași, pe data de 24 ianuarie 2022. Proiectul implementat de ADR Centru în prezent, este o continuitate a activităților inaugurate anterior, astfel că după finalizarea proiectului de dezvoltare regională, magistrala nou-construită, va fi conectată la sursa de subtraversare a râului Prut.

Aceste activități reprezintă un efort asumat al autorităților centrale, regionale și locale în vederea asigurării oamenilor din această zonă cu acces îmbunătățit către o sursă de apă potabilă. Acest factor confirmă respectarea angajamentului pentru asigurarea serviciilor esențiale de calitate, fiind o premisă în creșterea nivelului de trai pentru locuitorii com.Măcărești, s.Frăsinești, s.Costuleni din raionul Ungheni și com.Boldurești, s.Chilișoaia, s.Băcșeni, com.Brătuleni, s.Cîrnești, com.ValeaTrestieni, s.Isăicani, s.Luminița, s.Selișteni și s.Odobești din raionul Nisporeni.