Prima   -  Noutăți - ADR Centru monitorizează lucrările de construcție a magistralei ce va permite conectarea la sursă de apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni

ADR Centru monitorizează lucrările de construcție a magistralei ce va permite conectarea la sursă de apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni

   
09.02.2024   54 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a întreprins astăzi, 09 februarie, o vizită de monitorizare a lucrărilor, care se desfășoară în cadrul proiectului regional „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut - s. Măcărești cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni".

În prezent, muncitorii lucrează la construcția fundamentului pentru cele două turnuri de apă, care vor aproviziona localitatea Isăicani. Totodată, se execută lucrări de montare a pilonilor de electricitate pentru stațiile de pompare Nr.3 și 4.

Lucrările de construcție în cadrul proiectului regional au fost executate în proporție de 50 la sută, iar finalizarea acestora este preconizată către vara anului curent.

Amintim că, proiectul cuprinde construcția unui apeduct magistral pe o lungime totală de 29,8 km, conectând râul Prut la localitățile din raioanele Nisporeni și Ungheni. De asemenea, este prevăzută construcția rețelelor interioare în localitățile Boldurești și Chilișoaia, pe o lungime totală de 24,3 km, dar și 4 stații de pompare, 10 castele și 6 rezervoare de apă.

Lucrările de construcție a magistralei de apă sunt finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), și au o valoare estimată la 63.863.942,38 MDL.

Acest proiect regional are ca scop asigurarea accesului la apă potabilă pentru locuitorii com.Boldurești, s.Chilișoaia, s.Băcșeni, com.Brătuleni, s.Cîrnești, com.ValeaTrestieni, s.Isăicani, s.Luminița, s.Selișteni și s.Odobești din raionul Nisporeni și com.Măcărești, s.Frăsinești, s.Costuleni din raionul Ungheni.

Realizarea proiectelor de reabilitare a sistemelor de apă și canalizare a fost declarată prioritate absolută a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și pentru anul 2024.