Prima   -  Noutăți - O vizită de studiu în Cehia

O vizită de studiu în Cehia

   
07.06.2010   7510 Accesări  

Svetlana Duca, specialist în probleme strategice și planificare a participat în calitate de  reprezentant al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, la seminarul de instruire „Transferul experienței cehe de reforme economice: suport pentru dezvoltarea capacităților inovaționale în Moldova” desfășurat în Republica Cehă.

Din partea Republicii Moldova au participat 14 persoane din diferite domenii de activitate profesională, dintre care: economiști, lectori universitari, reprezentanți ai APL și APC, ADR, manageri în incubatoare de afaceri. Scopul seminarului a fost transferul de experiență cehă în domeniile de dezvoltare a infrastructurii pentru inovare, cercetare și dezvoltare în vederea accelerării transformărilor economice în Republica Moldova.

Obiective:

  • Căpătarea cunoștințelor și deprinderilor în domeniul cercetare și dezvoltare
  • Căpătarea cunoștințelor în vederea protejării proprietății intelectuale
  • Căpătarea cunoștințelor despre construcția parcurilor tehnologice și de afaceri
  • Utilizarea experienței cehe obținute în ultimii 20 de ani
  • Întocmirea unui cadru de dezvoltare în domeniul cervetare și dezvoltare pentru Moldova

Pe durata deplasării au fost efectuate vizite în diferite regiuni ale Republicii Cehe, unde sînt amplasate parcurile științifice și tehnologice: regiunea Zlin, regiunea Moravia de Sud, orașele Pardubice, parcul tehnologic științific al Universității Palasky, Olomouc, parcul tehnologic Brno, parcul științific tehnologic Ostrava și altele. Aceste parcuri tehnologice și științifice promovează dezvoltarea economică și competitivitatea regiunii prin:

  • Crearea noilor oportunități de afaceri și adăugarea valorii suplimentare companiilor mature
  • Dezvoltarea antreprenoriatului și incubarea noilor companii inovatoare
  • Generarea locurilor de munca bazate pe cunoaștere
  • Construirea spațiilor atractive pentru muncitorii din domeniu
  • Consolidarea sinergiei dintre universități și companii.

Scopurile de bază ale acestor parcuri științifice și tehnologice sînt de a servi drept catalizator al schimbării – restructurarea economiei; susținere a creării noilor companii orientate spre tehnologii și dezvoltarea celor existente; stimulare a cooperării dintre sectorul academic și cel privat; susținere a comercializării rezultatelor cercetare și dezvoltare; creare a infrastructurii necesare companiilor din regiune pentru susținerea creșterii economice; susținere a creării noilor locuri de muncă calificate; majorare a atractivității regiunii; atragere a investitorilor interni și străini.

Seminarul de instruire va finaliza cu etapa de monitorizare și consultare din partea cehă, ceea ce va presupune că după atelierul de lucru „Elaborarea și gestiunea proiectelor de infrastructură tehnologică și inovațională”, beneficiarii seminarului de instruire vor întocmi o listă de acțiuni concrete, coerente și consecvente, necesare de a fi implementate în regiune.

În contextul celor menționate, Agenția de Dezvoltare Regională Centru intenționează inițierea unui proces de colaborare cu partea cehă în vederea realizării activităților propuse și a misiunii noastre.