Prima   -  Noutăți - Conferința internațională „Depășirea disparităților regionale. Implementarea eficientă a politicilor regionale a Uniunii Europene, orașul Ohrid, Macedonia

Conferința internațională „Depășirea disparităților regionale. Implementarea eficientă a politicilor regionale a Uniunii Europene, orașul Ohrid, Macedonia

   
13.09.2010   1263 Accesări  

 

În perioada 4 - 9 septembrie 2010, Svetlana Duca, specialist în probleme strategice și planificare în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, a participat la Conferința Internațională „Depășirea disparităților regionale. Implementarea eficientă a politicilor regionale a Uniunii Europene", care a avut loc în orașul Ohrid, Macedonia. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Auto-guvernării Locale a Macedoniei, cu suportul Biroului de Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ) în Macedonia, subvenționat de Ministerul Federal al Economiei și Dezvoltării al Germaniei.

Obiectivul general al Conferinței a fost de a provoca discuții și negocieri la subiectul implementării politicilor de depășire a disparităților regionale în cadrul Uniunii Europene, și în special în statele care tind spre integrare în UE sau a statelor vecine. Conferința a fost deschisă de către Ministrul auto-guvernării locale din Macedonia, dl. Musa Xhaferri, care s-a referit la specificul dezvoltării regionale din Republica Macedonia, instituțiile responsabile, atribuțiile acestora, dar și problemele cu care se confruntă Guvernul în realizarea politicii  regionale a statului. De asemenea, a luat cuvîntul și dl Walter Leuches, vice-ambasador al Germaniei în Macedonia, care s-a referit în discursul său la relațiile pe care le are Republica Macedonia cu Uniunea Europeană în domeniul dezvoltării regionale a țării în contextul dezvoltării integrale a Comunității Europene.

 

La Conferință au participat circa 130 reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale, regionale și locale din 17 țări, inclusiv Belgia, Serbia, Ungaria, Georgia, Croația, Bulgaria, Slovenia, Franța, Ucraina și altele.

În cadrul Conferinței s-au organizat 3 grupuri de lucru, unde au fost puse în discuție următoarele subiecte :

1.     Condițiile politice și administrative cadru necesare pentru dezvoltarea regională - care sunt condițiile politice și administrative necesare pentru implementarea eficientă a politicii de dezvoltare regională, respectînd principiul subsidearității impus de Uniunea Europeană, întru asigurarea implicării regiunilor în planificarea și programarea activităților statului?

2.     Mobilizarea participării în dezvoltarea regională - în ce mod poate fi organizat procesul participării la nivel regional, mobilizînd grupurile țintă din sectorul privat și societatea civilă? Care sunt cele mai bune practici utilizate de Uniuniunea Europeană privind proprietatea și participarea grupurilor țintă?în ce mod poate fi stimulată identitatea regională în societățile multi-etnice?

3.     Finanțarea dezvoltării regionale - care sunt modalitățile posibile și structurile necesare pentru a introduce o abordare națională pentru o dezvoltare regională echilibrată și în același timp, să îndeplinească cerințele de gestionare naționale, precum și fondurile structurale ale UE și asigurarea absorbției resurselor disponibile?

 

Participanții la Conferință au avut posibilitatea de a selecta grupul de lucru în funcție de specificul funcției pe care o ocupă în cadrul instituției publice unde activează. În acest context, participanții au avut ocazia să facă schimb de experiență, să demonstreze care este specificul politicii domeniului dezvoltării regională în fiecare stat aparte, această politică fiind prioritară pentru dezvoltarea unui sistem politico-administrativ durabil.

La sfîrșitul Conferinței, moderatorii au formulat un șir de concluzii, printre care:

-       Fiecare stat este în drept să decidă asupra sistemului administrativ regional pe care îl introduce, bineînțeles dacă este în concordanță cu politica regională recomandată de Uniunea Europeană.

-       Pentru cazul statelor cu sistem administrativ centralizat care crează structuri regionale (ADR-uri), ar trebui să renunțe la crearea sistemelor paralele, descentralizarea ne fiind un argument în favoarea absorbției fondurilor europene.

-       Statele centralizate și cele care au un sistem de management regional mai puțin eficient, absorbția fondurilor ar trebui să se producă la nivel central.

-       Este important ca fiecare regiune să-și creeze propriile sisteme de management regional (proiecte investiționale, sisteme de monitorizare și evaluare, co-finanțare etc.)

Deasemenea, s-a stabilit că următoarea Conferință cu aceeași tematică urmează a fi organizată în martie 2011 în Serbia, fiecare din țările participante obligîndu-se să preia organizarea evenimentelor similare prin rotație.