Prima   -  Noutăți - Vizită de studiu în Republica Cehă

Vizită de studiu în Republica Cehă

   
13.12.2010   2044 Accesări  

 

În perioada de 4-11 decembrie 2010 directorul ADR Centru dnul Meșină Tudor, împreună cu grupul format din reprezentanții MCDR, Ministerul Finanților, Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumuirilor, o vizită de studiu în Republica Cehă, unde a cunoscut experiența țării în domeniul dezvoltării regionale.

Evenimentul a fost organizat de proiectul DFID "Moldova - Cooperare în dezvoltarea regională" cu sprijinul logistic al Berman Group din or. Praga (Cehia) reprezentanți Jan Vozab și Lubos Lichtenberk.

Delegația țării noastre, sub conducerea dl vice-ministru Veaceslav Guțuțui s-a întîlnit cu dl Daniel Braun, vice-ministrul dezvoltării regionale din Cehia unde s-a  discutat despre  implementarea politicii de coeziune ca fiind o sursă importantă de fonduri structurale, care se realizează pentru a înlătura disparitățile în cadrul UE, fiind alocate 26 miliarde de euro. De asemenea în cadrul acestei  vizite s-a mai discutat despre politica de dezvoltare regională a  R. Cehe și disparitățile regionale, despre rolul regiunilor  de dezvoltare din R.Cehă, despre programul național de dezvoltare regională (care este compus din 4 subprograme).

Totodată, în cadrul ședințelor organizate la Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia s-a prezentat și Planul Operațional Integrat pentru perioada 2007-2013. Deasemenea a fost prezentată și politica urbană în R.Cehă.

Programul vizitei a inclus și întrevederi cu Autoritățile Publice implicate în statistica regională și analiza disparităților regionale - Oficiul Ceh de Statistică și Centrul Tehnologic al Academiei de Științe, unde au fost abordate temele ce se referă la calcularea indicatorilor regionali și utilizarea lor, disparitățile regionale și analiza acestora în profil teritorial.

Pentru a cunoaște experiența Agențiilor de Dezvoltare Regionale din Cehia membrii delegației din Moldova au vizitat Centrul de Proiecte Europene de la Hradec Kralove, Agenția de Dezvoltare Regională din Moravia de Sud și Centrul de Inovații din Moravia de Sud, unde au studiat rolul agențiilor de dezvoltare regională, cooperarea cu partenerii, serviciile prestate de agenții, strategiile și programele implementate, sistemele informaționale de monitorizare a proiectelor regionale, raporturile și relațiile dintre instituțiile care  sunt implicate în susținerea dezvoltării economice la nivel regional, cooperarea transfrontalieră.

          ADR Centru vine cu mulțumirea DFID "Moldova - Cooperare în dezvoltarea regională" și companiei Berman Group din or. Praga (Cehia) pentru organizarea vizitei date.

 

 

Arrow Prev

             

            

Arrow Next