„Acces asigurat la viața publică”

   
„Un mediu salubru pentru o dezvoltare regională durabilă”
„Salubrizarea localităților din raioanele Nisporeni, Strășeni și Călărași pentru un mediu curat și sănătos”
„Construcția platformelor pentru depozitarea deșeurilor solide/managementul deșeurilor solide”
„12000 cetățeni aprovizionați cu apă potabilă în 12 localități”
” Dezvoltarea sistemului de management integrat al deșeurilor solide, inclusiv colectarea separată, reciclarea, crearea poligoanelor”
„Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpușna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc-Bey” din or. Hîncești , Locația geto-dacică din s. Stolniceni”
„Construcția Complexului Turistic Sportiv”
„Acces asigurat la viața publică”
„Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potențialului turistic a Regiunii de Dezvoltare Centru”
„Reabilitarea și modernizarea drumului regional L-452 (G-452) or. Strășeni - s. Scoreni (r-nul Strășeni) - s. Malcoci (r-nul Ialoveni)”

 

Fișă de proiect

Denumirea proiectului

„Acces asigurat la viața publică"

Localizarea

r-nul Ungheni, com. Pîrlița;

Aplicantul

Primăria comunei Pîrlița, Raionul Ungheni;

Parteneri

Primăria Agronomovca;

Asociația utilizatorilor de servicii comunale și drumuri Pîrlița;

Asociația Părinților și Pedagogilor „Vladnic";

Asoci   Asociația Părinților și Pedagogilor „Moștenitorul";

Obiectivele proiectului

Obiectivul general: Îmbunătățirea calității vieții populației prin renovarea porțiunii de drum de importanță regională DN R17. 

Obiectivele specifice: Reparația sectorului de drum cu lungimea de 1,978 km (sectorul gimnaziu Ion Vatamanu-DN R17) din s. Pîrlița, r. Ungheni. (conform SNIP 2.07.01-89 tab.7, tab9-„Stradă în cartier locativ" cu Lpc=6,0m, Lt=1,0m.) 

Relevanța și impactul regional al proiectului

Proiectul dat prevede reparația capitală a porțiunii de drum din sectorul gimnaziului Ion Vatamanu - DN R17.  Odată cu  realizarea proiectului vom schimba situația în bine atât la nivel local cât și celui regional. Porțiunea de drum din proiect, este unicul traseu de ocolire în cazul renovării capitale a traseului Iași - Chișinău. Dezvoltând infrastructura de drumuri în zona respectivă noi creăm noi oportunități pentru atragerea investițiilor, realizării proiectelor din domeniile turismului, celor economice și interculturale. Vor fi create condiții mai bune pentru a stopa migrația cetățenilor și oferirii locurilor de muncă pentru tinerii din com. Pîrlița. Muzeul Pîrlița, care este parte componentă a traseului de importanță internațională "Movila Măgura" va putea găzdui și mai mulți turiști și va promova mai eficient patrimonial cultural și valorile naționale ale Republicii Moldova. Muzeul Pîrlița face parte din rețeaua muzeelor din regiune și este parte componentă a unui accord de colaborare ce include muzeul de istorie și etnografie din mun. Bălți, complexul muzeistic din or. Iași .

Beneficiarii finali ai proiectului / grupurile țintă

Profesorii și 300 elevi ai gimnaziului „Ion Vatamanu"; 200 elevi ai gimnaziului, din s. Agronomovca și s. Hristoforovca; 500 elevi ai liceului „Alexei Mateevici", inclusiv din satele vecine: Todirești, Rădeni, Bumbăta, Chirileni, Hristoforovca, Agronomovca, Coșeni; 280 copii de la grădinița „Prietenia"; enoriașii bisericii ortodoxe - aproximativ 90% a populației satului; centrul medicilor de familie și beneficiarii săi; utilizatorii drumurilor naționale R1 și R17; muzeul Pîrlița și turiștii ce vizitează această instituție; agenții economici din comună; locuitorii satului Pîrlița - în jur de 6096 persoane;

Activități principale

1.Semnarea acordului de grant și selectarea companiei de construcție; 2.Organizarea lucrărilor de construcție a drumului; 3.Lucrări pregătitoare;

 4. Lucrări de terasamente; 5.Lucrări de consolidare; 6.Amenajarea sistemului rutier; 7.Montarea pietrelor de bordură; 8.Construcții pentru evacuarea apelor (podețe tubulare); 9.Amenajarea drumurilor laterale, trotuarelor, ajustarea fântânelor și organizarea siguranței rutiere; 10. Elaborarea planului de asigurare a durabilității drumului renovat.

Produsele proiectului

978 km de drum de importanță regională reparat capital și amenajat; servicii sociale la nivel de comună și regiune îmbunătățite;

Rezultatele proiectului

Conexiune între drumurile locale cu rețeaua de drumuri naționale R1 și R17 îmbunătățită considerabil;  Oportunități pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor noi create; Infrastructura de turism dezvoltată și oportunități pentru valorificarea potențialului turistic noi create; timp mediu de parcurs pe porțiunea de drum indicată redus cu 50%; oportunități pentru dezvoltarea turismului în regiunea dată inclusiv a turismului internațional noi create; infrastructura de drumuri din s. Pîrlița dezvoltată; acces către instituțiile sociale din comuna Pîrlița îmbunătățit; securitate rutiere crescută; număr de pericole de accidentare în urma modernizării infrastructurii rutiere redusă; aspectul s. Pîrlița prin renovarea acestei porțiuni de drum îmbunătățit;  acces mai bun al populației din regiune către piața agricolă din com. Pîrlița, asigurat;

Durata proiectului

24 luni

 

Valoarea totală a proiectului

 

Total

 

FNDR

 

Contribuția proprie

Alte surse

8392,00 mii Lei

8242,00 mii Lei

150 000 Lei