print
Evaluarea Proiectelor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare Finanțate de UE în Regiunea Centru, Republica Moldova
23.05.2024
613 Accesări

În perioada 21-22 mai curent, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a desfășurat o misiune de evaluare a proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare, finanțate din surse UE și implementate de ADR Centru în parteneriat cu proiectul GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Ziua 1: 21 Mai 2024 - Municipiul Ungheni

Marți, 21 mai 2024, expertul în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, însoțit de echipa ADR Centru, a vizitat municipiul Ungheni. Echipa a avut întâlniri cu reprezentanții Primăriei Municipiului Ungheni, responsabilul tehnic al proiectului, antreprenorul și reprezentanții societății civile pentru a discuta despre activitățile realizate, gradul de implicare al fiecărei părți, provocările întâmpinate și beneficiile aduse de proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Ungheni".

În cadrul vizitei, echipa a inspectat lucrările de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare din municipiu. Beneficiarii au evidențiat efectele pozitive ale proiectului asupra comunității, menționând îmbunătățirile semnificative aduse serviciilor de apă și canalizare pentru locuitori. De asemenea, a fost vizitată Stația de tratare a apei și laboratorul, dotat cu echipamente moderne pentru testarea calității apei.

Proiectul din Ungheni a inclus extinderea și reabilitarea a 19,7 km de conducte de apă, inclusiv 867 branșamente, și extinderea rețelei de canalizare gravitațională cu 7,31 km, inclusiv 498 racorduri, precum și a rețelei de canalizare sub presiune cu 770 m. Totodată, au fost construite trei stații de pompare a apei uzate, urmărind obiectivul de regionalizare a serviciilor de apă și canalizare în regiune.

Valoarea lucrărilor a fost de cca 2.645.000 euro, dintre care 2.359.800 euro - oferiți cu titlu nerambursabil de UE, și 285.000 euro - contribuție locală. 

Ziua 2: 22 Mai 2024 - Orașul Călărași

Miercuri, 22 mai 2024, echipa de evaluare a vizitat orașul Călărași, unde a discutat cu echipa locală despre investițiile realizate în cadrul proiectului care a îmbunătățit accesul la servicii de apă și canalizare pentru peste 14.000 de cetățeni.

În Călărași, proiectul a inclus reabilitarea și extinderea rețelelor de apeduct pe o lungime de 15,9 km și a rețelelor de canalizare pe 4,9 km, inclusiv 875 de branșamente noi la apă potabilă și 234 racorduri noi la sistemul de canalizare.

Totodată, cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Î.M. „Gospodăria comunal locativă Călărași" a beneficiat de un suport financiar în valoare de circa 30.000 euro, care include: un laborator dotat cu echipament pentru monitorizarea calității apei, echipament pentru detectarea scurgerilor de apă, personal dotat cu îmbrăcăminte și echipamente de protecție. Specialiștii ÎM au fost instruiți cum să gestioneze diverse aspecte legate de managementul calității, planificarea afacerii, relații cu clienții și extinderea în continuare a serviciilor către comunele învecinate.

Valoarea lucrărilor a fost de cca 1,5 mil. euro, dintre care  cca 1,4 mil. euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, și circa 174 mii euro a constituit contribuția Primăriei orașului Călărași. 

Concluzii

Expertul delegat de UE a subliniat beneficiile semnificative aduse comunităților din Ungheni și Călărași prin implementarea acestor proiecte și a notat acțiunile necesare pentru asigurarea durabilității investițiilor. Proiectele de dezvoltare regională sprijinite de partenerii de dezvoltare sunt esențiale pentru asigurarea accesului îmbunătățit la servicii publice și pentru creșterea calității vieții locuitorilor din regiune.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru