print
Prioritățile domeniului energetic în cadrul SUERD
08.06.2012
1836 Accesări

 

Veaceslav Guțuțui, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, coordonator național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) a avut joi, 7 iunie o întrevedere cu E.S. DR. Anita Orban Ambasadoarea la Nivel Înalt pe Securitatea Energetică a Ministerului Afacerilor Externe a Ungariei, coordonator,la nivel de macro-regiunea a SUERD, pentru încurajarea energiilor mai durabile 2.
Scopul întrevederii a fost de a discuta despre securitatea energetică a Republicii Moldova și de a identifica acțiunile prioritare din domeniul energetic în cadrul SUERD.
În acest context, Veaceslav Guțuțui  i-a comunicat excelenței conceptul structurii operaționale a SUERD în Republica Moldova, evoluția țării noastre în cadrul strategiei și potențialele concepte de proiecte ce vor fi prezentate și dezvoltate împreună cu alte state din regiune.  De asemenea, viceministrul a menționat inițierea procesului de elaborare a planului de acțiuni național privitor la implementarea SUERD în țara noastră și a specificat importanța parteneriatelor strategice, comunicarea în contextul SUERD și experiența altor țări în implementarea Strategiei.
Totodată, viceministrul a menționat cadrul de cooperare oferit de SUERD în domeniul energetic: cei patru piloni ai Strategiei sunt relevanți pentru securitatea energetică(I. Interconectarea regiunii Dunării – prevederile referitoare la modernizarea infrastructurii, căilor de comunicații, eficiență energetică, II. Protejarea mediului în regiunea Dunării – armonizarea prevederilor legale, prevenirea accidentelor industriale, etc. III. Creșterea prosperității în regiunea Dunării – suport pentru mediul de afaceri, identificarea principalelor vulnerabilități, etc. IV: Consolidarea regiunii Dunării – consolidarea capacității administrative, transparența);  oferă posibilitate de valorificare a potențialului portului din bazinul Dunării (în cazul Republicii Moldova este vorba de portul de la Giurgiulești care oferă posibilitatea de a importa pe cale maritimă gaz lichefiat și produse petroliere; precum și trasează principalele provocări în domeniul energiei și totodată direcționează prin Planul de Acțiuni spre oportunități – energia regenerabilă și eficiența energetică.
Iurii Socol șef al Direcției reglementări tehnico-economice a comunicat realizările MDRC în vederea îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Astfel, acesta a menționat elaborarea proiectului Legii privind performanța energetică a clădirilor, proiectul Metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, precum și proiectul Foii de parcurs privind eficiența energetică a clădirilor prin care se stabilește complexul de acțiuni necesare de realizat pentru transpunerea integrală a Directivei.
Concomitent, MDRC a elaborat propunerea de politică publică "Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor instituțiilor de învățămînt primar și secundar", care urmează a fi implementată de Agenția pentru Eficiență Energetică și Fondul pentru Eficiență Energetică în comun cu ministerul.
La final E.S. DR. Anita Orban a comunicat vor fi selectate în comun orașe pilot din țara noastră unde vor fi implementate proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, în contextul SUERD.
 

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru