print
Primul atelier de lucru privind planificarea regională în sectorul eficiența energetică în Regiunea Centru
14.02.2013
1385 Accesări

Primul atelier de lucru privind planificarea regională în sectorul eficiența energetică în regiunea Centru s-a desfășurat astăzi la Chișinău. Obiectivul atelierului este de a implica participativ actorii din regiunea Centru în procesul de planificare regională a sectorului Eficiență Energetică în clădirile publice, precum și elaborarea unei viziuni comune privind eficientizarea consumului energetic la nivel ragional către anul 2020.

Reprezentați ai Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Economiei, membri ai grupului de lucru,  Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), managerii energetici, arhitecți și ingineri responsabili de domeniu din primării, reprezentanți ai ONG-urilor au lucrat în grupuri, în contextul celor 3 sesiuni: (1) Contextul planificării și programării regionale; (2) Situația curentă în EE în clădirile publice din regiuni; (3) Elaborarea viziunii EE din perspectiva regional. Totodată, participanții au identificat principalele beneficii în rezultatul utilizării eficiente a energiei.

Principalele beneficii în urma utilizării eficiente a energiei sunt în primul rând reducerea consumului de energie, reducerea impactului prețurilor energetice  tot mai mari, îmbunătățirea securității aprovizionării, îmbunătățirea standartului tehnic pentru clădiri și procese, creșterea gradului de confort, creșterea duratei de viață a blocului.

În cadrul discuțiilor de lucru s-a menționat faptul că instituțiile cu cea mai mare capacitate de conservare a energiei dar și cu un consum ridicat, sunt instituțiile publice. Un calcul estimativ ne arată că aproximativ 40 % din bugetul unei instituții publice este prevăzut pentru achitarea consumului de  energie electrică,

Principalul exemplu de eficiență energetică utilizat în cadrul acestui atelier a fost proiectul „Îmbunătățirea eficienței energetice în spitalul raional Orhei", proiect implementat de ADR Centru și finanțat de GIZ. Experiența de succes a spitalului regional din Orhei servește drept model pentru instituții similare. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, este preconizat ca nouă spitale să dețină acest statut. 

Principalele beneficii în urma utilizării eficiente a energiei sunt în, primul rând, reducerea consumului de energie, reducerea impactului prețurilor energetice  tot mai mari, îmbunătățirea securității aprovizionării, îmbunătățirea standartului tehnic pentru clădiri și procese, creșterea gradului de confort, creșterea duratei de deservire a blocului.

            

Începând cu anul 2010 Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CDR-uri) și ADR-uri. Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Atelierul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru)  și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Proiectul ,,Modernizarea Serviciilor Publice Locale" aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională" vine să acorde suport Ministerului Dezvoltării regionale și Construcțiilor, precum și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul DMS, în toate regiunile țării, prin implementarea principiului participativ. În acest sens, procesul se axează pe antrenarea reprezentanților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de serviciu dorit, în ateliere de lucru specializate.

 

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru