print
Spitalul regional din Orhei a fost vizitat de Ministrul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei, Gerd Müller
20.06.2014
1338 Accesări

Spitalul „ Sf. Panteleimon" din Orhei a fost vizitat, ieri seara, de ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller. Oficialul strain a fost însoţit de premierul Iurie Leancă şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.

 "Vizita înaltului oficial german vorbește despre susținerea Germaniei și suportul aceteia în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova și a proiectelor de dezvolatre regioanlă care sînt implementate cu succes de către Agențiile de Dezvoltare Regională din țara noastră", a susţinut ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan.

Vizita a fost făcută în contextul în care spitalul din Orhei a beneficiat de fonduri pentru creșterea eficienței energetice, oferite prin intermediul KfW și GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei). Proiectul-pilot "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei" a fost implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în perioada noiembrie 2012- decembrie 2013, iar suma totală a proiectului a fost de 6312,00 mii lei.

Elena Palanciuc, șefa spitalului Orhei, a ținut să menționeze în cadrul vizitei oficialilor că la moment se fac lucrări de replanificare în secţia perinatală, care anterior a fost renovată şi izolată termic. În proporţie de 60% lucrările la acest bloc au fost realizate  graţie suportului german prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Centru. Anul trecut, în urma izolării termice a blocului, s-a reuşit economisirea a peste 400 de mii de lei.

De la mijlocul acestui an, spitalul mai beneficiază pentru creşterea eficienţei energertice de o sumă ce depăşeşte o  jumătate de milion de euro din partea Agenţia de cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Spitalul din Orhei are o capacitate de 410 locuri şi la moment este unul dintre cele mai mari spitale din Republica Moldova. Instituţia  deserveşte pacienţi şi din raioanele vecine precum Teleneşti, Rezina, Şoldăneşti sau Criuleni.

În anul curent, a fost aprobat spre implementare de către ADR Centru un proiect similar de creștere a eficienței energetice la Nisporeni. Astfel, Regiunea de Dezvoltare Centru beneficiază în continuare de suportul financiar al donatorilor internaționali, prin aportul cărora are loc creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

Promovarea cooperării între Guvernul Germaniei şi Guvernul Republicii Moldova a început în 1994. De atunci, au fost implementate un şir de proiecte importante de dezvoltare, care au avut drept scop facilitarea procesului de tranziție de la o economie planificată la cea de piață.

FOTOGRAFII

Vizita Delegației germane la ADR Centru

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru