print
Programul de eficiență energetică MoREEFF
24.11.2014
4088 Accesări

Pentru a-i ajuta pe locatarii și proprietarii spațiilor locative din Moldova să reducă consumul și facturile de energie, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a elaborat Facilitatea de Finanțare a Eficienței Energetice în Sectorul Rezidențial din Moldova - MoREEFF. Programul MoREEFF prevede acordarea liniilor de credit pentru a realiza proiecte de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova. Beneficiarii împrumuturilor pot fi locatarii și proprietarii spațiilor locative, Asociațiile de locatari, Companiile de gestionare a fondului locativ, ș.a. Aceștia pot lua un credit pentru următoarele lucrări: instalarea ferestrelor energo-eficiente;  izolarea pereților, podelelor și acoperișurilor; instalarea cazanelor eficiente pe biomasă, sistemelor solare de încălzire a apei, cazanelor pe gaze naturale; sistemelor de pompe termice, sistemelor fotovoltaice, stațiilor cu schimbătoare de căldură și sistemelor inginerești la blocurile locative. Împrumuturile se acordă prin intermediul băncilor partenere: Moldinconbank și Mobiasbanca-Groupe Societe Generale.

Pentru a stimula implementarea proiectelor de eficiență energetică, linia de creditare MoREEFF are și o componentă de grant finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul Suediei. Grantul este prevăzut drept suport pentru implementarea proiectelor și este oferit solicitanților MoREEFF după ce fiecare proiect de eficiență energetică a fost finisat și verificat. În conformitate cu termenii și condițiile programului MoREEFF solicitanții împrumuturilor pot beneficia de un grant de până la 35% din costurile proiectului.

Până astăzi s-au realizat peste 1200 de proiecte de eficiență energetică. În jur de 1000 de proprietari de apartamente și case particulare din toate raioanele din Moldova și-au instalat ferestre, cazane pe gaze, cazane pe biomasă, sisteme solare, izolare termică. Iar întreprinderile de gestionare a fondului locativ din Bălți și Chișinău, Asociațiile de locatari din Drochia și Bălți au instalat ferestre energo-eficiente în scările blocurilor de locuit.

Persoanele interesate să beneficieze de finanțare MoREEFF pot afla detalii pe site-ul programului (www.moreeff.info) sau să se adreseze la băncile partenere sau companiile eligibile.  

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru