print
În Regiunea Centru s-a desfășurat prima ședință a grupului de lucru de elaborare a conceptelor de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurilor de sprijin a afacerilor
08.02.2018
638 Accesări

La Ialoveni s-a desfășurat prima ședință a grupului de lucru de elaborare a conceptelor de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurilor de sprijin a afacerilor (ISA) din Regiunea de Dezvoltare Centru. Membrii grupului de lucru sînt reprezentanți ai consiliilor raionale și ai structurilor de sprijin a afacerilor din regiune (incubatoare de afaceri, parcuri industriale și ZEL Ungheni-Business). Administratorii ISA existente au prezentat bunele practici, necesitățile și provocările cu care se confruntă în activitatea practică.

Expertul Oxford Policy Management (OPM) Despina Pascal a prezentat grupului ciclul de viață al unui proiect și în ce constă procesul de elaborare a conceptelor de proiecte viabile. Astfel, membrii grupului de lucru au făcut o actualizare a listei de idei de proiecte cuprinsă în Programul Regional Sectorial în domeniul ISA din regiunea Centru și au analizat, asistați de experți, părțile posibil interesate în asumarea implementării proiectului. Au fost prezentate și analizate mai multe idei de proiecte, după care urmează estimarea primară a fezabilității ideilor propuse.

Stela Corobceanu, lider de echipă OPM a menționat: „Acest  exercițiu va identifica un portofoliu de proiecte în domeniul infrastructurii de afaceri și în conformitate cu prioritățile și normele sectoriale ce vor fi realizate în Regiunea de Dezvoltare Centru”.

În prezentarea sa, Despina Pascal a menționat: „Vrem ca Regiunea de Dezvoltare Centru să aibă o infrastructură modernă de sprijin a afacerilor, dezvoltată sustenabil și capabilă de a stimula dezvoltarea afacerilor și de a atrage, în condiții de concurență, fluxuri investiționale către economia regiunii".

Membrii grupului de lucru au fost antrenați de experți într-un lucru de echipă, fiind împărțiți în 3 echipe care, în urma discuțiilor au generat și prezentat idei de proiecte. În următoarele 2 săptămîni, ADR Centru urmează să colecteze din partea membrilor grupului de lucru idei de proiecte suplimentare, cu impact regional și justificare descrisă.

În contextul aprobării Programului Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de sprijin a afacerilor (PRS în ISA) în cadrul ultimei ședințe a CRD Centru din septembrie 2017, ADR Centru beneficiază de asistența partenerilor de la DFID (Department for International Development) – Agenție Guvernamentală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – în vederea elaborării Conceptelor de Proiecte Posibile și dezvoltarea lor pînă la nivelul de Concepte de Proiecte Viabile (eligibile pentru finanțare). Acest exercițiu este unul participativ și constă dintr-o serie de ședințe ale grupului de lucru de profil al cărui scop este analiza situației reale din domeniu și generarea de idei fezabile pentru conceptele de proiecte. Asistența partenerilor durează pînă pe 31 iulie a.c.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru