print
Cu suportul Guvernului German a fost renovată Centrala Termică și instalat un sistem solar de preparare a apei calde menajere pentru Spitalul Raional Călărași
01.03.2018
737 Accesări

La 1 martie 2018, în orașul Călărași a avut loc inaugurarea oficială a Centralei Termice în complex cu sistemul solar de preparare a apei calde menajere a Spitalului Raional Călărași. Măsurile investiționale au fost susținute financiar de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Lucrările de reconstrucție a Centralei Termice și cele de instalare a sistemului solar de preparare a apei calde menajere s-au desfășurat în perioada august – decembrie 2017, iar costul total al măsurilor investiționale a fost de 8,37 milioane lei. La evenimentul de inaugurare au participat reprzentanții Guvernului Republicii Moldova, ai misiunilor diplomatice acreditate, ai administrației publice locale, angajații Spitalului Raional Călărași, jurnaliști și locuitori ai orașului 

E.S. Julia Monar, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova: „Mă bucur că putem da în exploatare, astăzi, acest nou proiect implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Vreau să exprim sincere mulțumiri și Consiliului Raional Călărași, care a pus la dispoziție suportul administrativ. Succesul la astfel de proiecte este garantat doar atunci când își aduc aportul toți cei implicați, și anume: Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și bineințeles administrația publică locală din Călărași. Vă doresc să profitați ani în șir de căldura acestei instalații precum și de banii economisiți”. 

Manfred Horr, GIZ Germania, Directorul Departamentului Germania și Europa: „Agenția de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ) oferă suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea mai multor reforme și inițiative ce se referă la sectorul economic, atragerea investițiilor, sănătate și inclusiv proiecte ce prevăd administrarea publică locală. Toate aceste proiecte sunt implementate cu partenerii naționali, dar și cei internaționali. Mă bucur foarte mult că implementând acest proiect am putut contribui îmbunătățirea standartelor în domeniu dar cel mai important la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor raionului Călărași. 

Liviu Volconovici, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Aș vrea să mulțumesc conducerii raionului, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, dar în mod special GIZ și Guvernului German care s-a implicat în acest proiect cu suportul a peste 8 milioane lei, punând la dispoziție aceasta Centrală Termică, 3 cazane și sistem de încălzire solar. Este un model care se implementează în toată lumea, iar utilizarea enegiei solare este pentru Republica Moldova foarte importantă. Avem nevoie de asemenea proiecte și în continuare. Vă mulțumim încă o dată pentru suportul acordat”. 

Renovarea Centralei Tehnice va asigura întreg Spitalul Raional Călărași cu agent termic, iar instalarea sistemului solar va asigura producția de apă caldă menajeră pentru toate necesitățile Spitalului. De asemenea, renovarea Centralei Termice și instalarea Sistemului solar de preparare a apei calde menajere va contribui la reducerea emsiiilor de dioxid de carbon (CO2) cu până la 40%. 

De serviciile Spitalului Radional Călărași beneficiază anual aproximativ 9 mii de pacienți. 

**************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru