print
Comisia Regională Sectorială a discutat despre proiectele implementate în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare în Regiunea Centru
15.06.2018
26859 Accesări

Membrii Comisiei Regionale Sectoriale în domeniul Aprovizionării cu Apă și Canalizare (CRS AAC) din Regiunea de Dezvoltare Centru, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), s-au întrunit joi, 14 iunie, în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare.

La eveniment au mai participat specialiștii delegați de administrația publică locală din raioanele Regiunii Centru în grupul de suport tehnic pentru CRS AAC, consultanți și experți GIZ, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), precum și specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

În debutul ședinței, Petru Veveriță, consultant național GIZ, a făcut o scurtă prezentare a subiectelor de pe agendă și a reconfirmat deschiderea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în acordarea sprijinului necesar Comisiei, astfel încât aceasta să-și îndeplinească eficient misiunea.

Ludmila Gofman, expertă GIZ, a prezentat raportul privind situația actuală a sectorului AAC în Regiunea Centru, bazat pe rezultatele chestionarelor completate de APL II și operatorii de servicii AAC din Regiune. În concluzie, experta a recomandat membrilor comisiei și responsabililor să acorde a atenție deosebită veridicității datelor colectate despre domeniul AAC, pentru că investițiile sunt eficiente numai dacă răspund problemelor reale ale sectorului.

Vitalie Fărîmă, șeful Serviciului fonduri de dezvoltare în cadrul MADRM, a făcut o prezentare a celor 134 de proiecte demarate în Regiunea Centru, finanțate din Fondul Ecologic Național (FEN) și a vorbit despre problemele care apar în procesul de implementare a acestora. De asemenea, reprezentantul MADRM a făcut unele recomandări referitoare la conceptele de proiecte eligibile pentru FEN și a răspuns la întrebările participanților la ședință.

Serafima Tronza, consultant superior în Direcția politici de management integrat al resurselor de apă din cadrul MADRM, a vorbit despre avantajele și dezavantajele formelor organizatorico-juridice ale operatorilor din domeniul AAC în procesul de regionalizare a serviciului.

Planul general de aprovizionare cu apă și sanitație în raionul Ialoveni a fost prezentat de Nicolae Secrieru, specialist în cadrul Consiliului raional Ialoveni. La același subiect a vorbit și Pavel Panuș, director la Ingineria Apelor. Astfel, inginerul a vorbit despre aspectele tehnice ale planului și a recomandat autorităților unele modele de instituționalizare a rețelelor de apă și canalizare care vor fi construite pe parcurs.

De asemenea, în ședința comisiei a fost prezentat și aprobat Planul de activitate al CRS AAC pentru al doilea semestru al anului 2018, elaborat în conformitate cu sugestiile și propunerile formulate de membrii CRS în cadrul primelor două ședințe ordinare.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii CRS AAC l-au confirmat în calitate de copreședinte al Comisiei pe actualul președinte al raionului Ialoveni, Lilian Carmanu. Copreședinte din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este Nadejda Chilaru, șefa Direcției politici de management integrat al resurselor de apă.

CRS AAC a fost constituită prin Decizia nr. 3/05 din 20 septembrie 2017 a CRD Centru. Tot atunci, CRD Centru a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea Comisiei va fi asigurată de ADR Centru cu susținerea proiectului MSPL, implementat de GIZ cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

În activitatea sa, CRS AAC dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate în cadrul ședințelor CRD Centru. Comisia are drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul AAC, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv. 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru