print
ADR-urile susțin schimbarea conceptului de dezvoltare regională
05.07.2018
1513 Accesări

 

Pe 5 iulie, Agențiile de Dezvoltare Regională din Republica Moldova s-au întrunit la sediul ADR Centru pentru a discuta despre necesitatea schimbării de paradigmă în dezvoltarea regională. Drept rezultat al experienței acumulate pe parcursul a peste zece ani de activitate, reprezentanții agențiilor pun în discuție un șir de probleme identificate și propun scenarii pentru evoluția mai bună a domeniului.

Discuțiile au fost ghidate de experți internaționali și experți naționali, care vin să acorde suport MADRM în procesul de elaborare a unei noi paradigme a dezvoltării regionale, focusată pe stimularea economică și creșterea competitivității regiunilor.  

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a menționat importanța remodelării cadrului actual de dezvoltare regională și crearea unui mecanism eficient și lucrativ în totalitatea activităților derulate de toate instituțiile implicate în procesul de dezvoltare regională.

Directorul ADR Sud Maria Culeșov a vorbit despre arhitectura internă a unei agenții de dezvoltare regională, dar și despre procedurile derulate în scopul implementării unor proiecte concrete.

Totodată s-a discutat rolul actual al celei mai importante structuri decizionale la nivel regional – Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD). CRD rămîne a fi o structură, din punct de vedere operațional, foarte greoaie, care pune probleme de adunare a cvorumului, dar și care nu reușește să armonizeze suficient de bine interesele actorilor implicați în proces.

Un alt subiect al discuțiilor a fost axat pe elaborarea unui concept de propunere de politică publică a dezvoltării urbane în Republica Moldova. Obiectivul politicii noi constă în dezvoltarea unei rețele de poli de creștere/zone urbane funcționale și atractive pentru locuitori, investitori și turiști în Republica Moldova.

Experții internaționali Sorin Maxin și Adrian Mariciuc au accentuat importanța unor noi soluții, mult mai eficiente pentru cadrul instituțional de dezvoltare regională, care trebuie să țină seama de cele mai bune practici internaționale și de lecțiile învățate, precum și de aspectele de mediu, sociale și de gen.

Asistența experților în elaborarea politicii de dezvoltare urbană și a conceptului noii paradigme de dezvoltare regională bazate pe competitivitate și dezvoltare economică este posibilă datorită suportului oferit prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru