print
Astăzi a fost prezentat raportul tehnic preliminar în cadrul proiectelor de efientizare energetică a liceelor din Holercani și Șoldănești
22.03.2019
1106 Accesări

ADR Centru a organizat astăzi, 22 martie, două ședințe cu factorii implicați în procesul de eficientizare energetică a Liceului Teoretic Holercani din satul Holercani, raionul Dubăsari și Liceului Teoretic „Alexei Mateevici"  din orașul Șoldănești.

Astfel, au fost întruniți reprezentanții companiei de proiectare Bim Tech Solution, experții în domeniul eficienței energetice contractați de GIZ, managerii locali de proiect, beneficiarii, directorii celor două licee, dar și reprezentanții  GIZ, alături de care a avut loc prezentarea proiectului tehnic preliminar (faza II) cu descrierea compartimentelor principale elaborate în cadrul acestei faze.

Prezentarea companiei ce elaborează proiectul tehnic a cuprins urmatoarele compartimente: amenajarea teritoriului, renovarea acoperișului, renovarea și reamplasarea bocurilor sanitare, montarea sistemului de panouri fotovoltaice.

Cei prezenți la ședințe au supus discuțiilor fiecare compartiment, punctînd importanța detaliilor la această fază de implementare a proiectelor.  Compartimentul sistemului de ventilare a fost cel mai intens abordat în cadrul discuțiilor dat fiind faptul că acesta va asigura comfortul și aerul proaspăt extrem de necesar elevilor din instituțiile de învățămînt vizate. În urma sedintei beneficiarii își vor expune oficial opinia referitor la tipul sistemului de ventilare pe care îl consideră potrivit parametrilor existenți în instituțiile lor. Deasemenea,s-a discutat cu privire la asigurarea accesului persoanelor cu dezabilități în incinta acestor instituții, aceasta fiind o condiție obligatorie ce urmează a fi asigurată în urma implementarii proiectului.

Valoarea contractului de prestare a serviciilor privind elaborarea proiectului tehnic pentru liceul din Holercani se ridică la suma de 500 000 lei, în timp ce pentru instituția de învățămînt din Șoldănești, contractul are valoarea de 1 080 000 lei.

Amintim că în septembrie 2018 au fost încheiate contractele de achiziționare a serviciilor de proiectare a investițiilor în domeniul creșterii eficienței energetice pentru 4 licee din Regiunea Centru: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din municipiul Ungheni (Lot CE 1), Liceul Teoretic „Ion Vatamanu" din orașul Strășeni (Lot CE 2), Liceul Teoretic „Alexei Mateevici" din orașul Șoldănești (Lot CE 3) și Liceul Teoretic „Holercani" din  satul Holercani  (Lot CE 4). Banii pentru realizarea acestor proiecte sunt oferiți de Uniunea Europeană, prin intermediul  proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru