print
ADR Centru a semnat acordurile privind majorarea grantului alocat de Guvernul German în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”
22.12.2020
508 Accesări

ADR Centru în calitate de implementator al proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW, a semnat recent, acordurile suplimentare de grant în valoare totală de 10 milioane euro.

Grantul alocat va asigura continuitatea proiectului și dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă în localitățile din raioanele Strășeni și Călărași.  Din totalul grantului alocat, 8,5 milioane euro vor fi utilizate pentru elaborarea proiectelor tehnice și contractarea lucrărilor de construcții pentru satele selectate ulterior. Acordul suplimentar ce asigură  grantul de 1,5 milioane euro este destinat măsurilor complementare ce țin de dezvoltarea institutională și cresterea capacitatilor de operare a întreprinderilor ce gestionează serviciul de aprovizionare cu apă în cele două raioane din zona proiectului.

O activitate important ce va fi realizată în cadrul proiectului este regionalizarea operatorilor de apă din Strășeni și Călărași, astfel fiind posibilă prestarea serviciilor către toate localitățile conectate la noua sursă de apă în urma construcției magistralei Chișinău -Strășeni -Călărași.

La moment în cadrul proiectului se lucrează la elaborarea proiectului tehnic pentru noul apeduct și proiectele tehnice preliminare pentru 4 localități suplimentare.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul total al investițiilor preconizate  constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională. 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru