print
Membrii CRD Centru își fortifică cunoștințele în scrierea proiectelor
23.07.2021
1014 Accesări

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru s-au întrunit astăzi, 23 iulie 2021, la Centrul de Conferințe Summit din municipiul Chişinău, unde capătă noi abilități de scriere a proiectelor.

Atelierul de lucru este organizat în cadrul proiectului „Suport pentru Consiliul Regional pentru Dezvoltare din Regiunea de Dezvoltare Centru", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru cu suportul financiar al proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova.

Astfel, participanții sunt ghidați în acest proces, pe parcursul a două zile 16 și 23 iulie, de experți locali contractați în cadrul proiectului de asistență cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În debutul primei zile de instruire, Dorin Andros, expert contractat, a vorbit celor prezenți la eveniment despre scopul, termenii, dar și programul acestui atelier. Tot aici, participanții au făcut cunoștință cu situația actuală din Regiunea de Dezvoltare Centru în domeniile:  AAC, economic și turism.

Participanții au fost antrenați în procesul de analiză a informațiilor prezentate și identificarea problemelor pentru fiecare dintre domeniile prezentate în cadrul atelierului.

În aceiași zi, reprezentanții din regiune, ghidați de Angela Cașcaval, expert contractat, au discutat despre arborele problemelor identificate în cele trei domenii de bază precăutate astăzi, și anume: asigurarea cu apă și canalizare, economic și turism.

Participanții au formulat concepte de proiecte care ar putea fi dezvoltate și au fost divizați în echipe.

Pe parcursul atelierului de lucru de astăzi, reprezentanții din regiune, au punctat elementele principale ale unui concept de proiect și au stabilit care sunt condițiile unui proiect de succes.

Tot aici, au avut loc prezentări a informațiilor colectate/pregătite de participanți, unde moderatorii au evaluat informațiile prezentate de echipe și i-au ghidat în procesul de pregătire a unui concept de proiect viabil.

Tot în cadrul acestor ateliere, reprezentanții regionali au învățat cum trebuie să fie făcută divizarea rolurilor partenerilor pentru promovarea conceptelor, iar după prezentarea conceptelor s-au discutat părțile tari și  aspectele care necesită a fi îmbunătățite pentru fiecare caz individual.

„Acest atelier ne oferă posibilitatea să dobîndim abilități de scriere a unor proiecte de succes, să cunoaștem mai amănunțit problemele cu care se confruntă regiunea noastră, și să identificăm soluțiile optime. Aceste activități ne sunt foarte utile, deoarece prin comunicare am înțeles că majoritatea problemelor sunt actuale pentru mai multe localități, iar abordarea și soluționarea lor în comun este mult mai eficientă. Astfel, cunoscînd aceste probleme și acumulînd noi cunoștințe de scriere corectă a cererilor de finanțare, sperăm să fie mai productivă munca echipei CR Criuleni pe această dimensiune„ a comunicat reprezentantul CR Criuleni în timpul acestui atelier de lucru.

Amintim că, CRD este o structură funcțională deliberativă la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fără personalitate juridică, avînd drept scop coordonarea și promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local. Consiliul este responsabil de dezvoltarea generală în regiune și de aprobarea Strategiei de dezvoltare regională și a Planului de acțiuni. Această structură este alcătuită din cîte patru reprezentanți din fiecare raion al regiunii. Regiunea Centru cuprinde raioanele: Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru