print
Membrii CRD Sud au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Centru
27.07.2021
621 Accesări adrsud.md ,

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud au efectuat joi, 22 iulie 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru a se documenta în privința unui șir de proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Centru. Însoțiți de reprezentanți Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, membrii CRD Sud au vizitat satul Costești din raionul Ialoveni, municipiul Hâncești și orașul Călărași, unde au fost realizate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Vizita delegației din sudul Republicii a început cu inspectarea primei Case de procesare și ambalare a strugurilor din Republica Moldova, care a fost inaugurată la sfărșitul anului 2015 la Costești, Ialoveni. Aceasta a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export".

Astfel, în cadrul proiectului a fost construită Casa de ambalare a fructelor şi strugurilor de masă cu capacitatea de păstrare simultană de 1000 tone şi capacitatea de procesare (pre-răcire, sortare, calibrare, ambalare şi etichetare) de 5000 tone anual.  Proiectul a fost implementat de ADR Centru cu susținerea financiară a Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și contribuția asociației de producători de struguri din regiune cu valoarea totală de 14 970,4  mii lei.

Itinerarul vizitei membrilor CRD Sud în Regiunea Centru a continuat cu un popas lMuzeul de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu" din orașul Călărași. Aici ei au fost întâmpinați de primarul orașului, dl Ion Olari, și de dna Mariana Iurcu, muzeograf și ghid de turism. 

Membrii CRD Sud au aflat că Muzeul de Istorie și Etnografie este instituție publică cu personalitate juridică, fiind situat în inima orașului Călărași din Republica Moldova, pe una din arterele principale a orașului - strada Mihai Eminescu. Construit în anii ′50 de către Moldsilva de atunci, după cca 15 de ani devine școala muzicală cu prima promoție de instrumentiști în anul 1973. În anul 2008 Primaria Călărași devine proprietarul clădirii în baza hotărârii judecătorești, iar în anul 2014 în baza deciziei consiliului orășenesc acesta devine muzeu.

Sferele principale de activitate ale instituției cuprind realizarea unor cercetări științifice în domeniul istoriei și etnografiei orașului, depistarea, colectarea, achiziționarea bunurilor culturale pentru complectarea colecțiilor muzeale, restaurarea, conservarea, clasificarea, valorificarea științifică și cultural-educațională prin publicații și expoziții ale patrimoniului muzeal.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași astăzi are o colecție de circa 10 mii de exponate, cu valoare istorică, artistică și culturală, printre care: obiecte de etnografie, sculpturi, picturi, schițe, lucruri vechi personale, colecții de fotografii, arme și armuri, numismatică, obiecte de cult religios etc, săli cu tematică și expoziții temporare cu diferite colecții personale. Muzeul este promotorul local al tradițiilor de lucru hand made.

Muzeul dispune de nouă săli expoziționale, fiecare având tematica distinctă. Colecția cea mai valoroasă a muzeului - peste două mii de lucrări, donate de fiica sculptorului Dumitru Scvorțov, Mariana Scvorțova - se află în sala de expoziții  cu sculpturi, grafica, picturi, lucruri personale "Dumitru Scvorțov - Russu". 

Peste o mie de exponate etnografice din raionul Călărași se regăsesc  și au putut fi admirate de membrii CRD Sud în sala "Casa Mare" a muzeului, printre care: covoare, prosoape, unelte de uz casnic, oale, vestimentație, mobilier etc. Iar în sala "Călărași - Târg",  care abordează istoria localității cu populația preponderent evreiască în sec. XVIII -XIX, oaspeții din Regiunea Sud au reconstituit trecutul prin fotografii, documente, haine, valize, obiecte de cult, obiecte de uz casnic, mărturii, colecții de carte, lucruri personale ale evreilor migranți spre Palestina, Argentina, Canada, Rusia și altele. 

La compartimentul arheologie muzeul din Călărași găzduiește o colecție de vestigii din perioada pre-istorică și până în Evul Mediu, sala numărând peste o mie de exponate. Iar în anul 2020 acesta a mai primit în patrimoniul său vestigiile de arheologie ale civilizației Cucuteni-Tripolie, găsite pe teritoriul localității Călărași, odată cu săpăturile gazoductului Iași-Chișinău din anul 2018, care au fost aduse aici de Agenția Națională de Arheologie. 

Într-un final, profund impresionați de cele văzute, membrii CRD Sud au putut să se convingă la propriu de faptul că trecutul și prezentul își dau mâna la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărăși. Deși a apărut relativ nu demult pe harta muzeistică din Republica Moldova, timp de șase ani de zile de la existența sa instituția a reușit să se impună ca un simbol al trecutului și prezentului. 

Ulterior, membrii CRD Nord au putut vedea Estrada de vară din orașul Călărași, construită în cadrul proiectului regional "Valorificarea potenţialului  turistic al regiunii de centru a Republicii Moldova, raioanele Străşeni, Călăraşi, Nisporeni şi Ungheni".

În cadrul acestui proiect de anvergură a fost construită o scenă în aer liber, un amfiteatru pentru 680 de locuri, un bloc sanitar, precum și amenajat teritoriul aferent. Tot în cadrul acestui proiect au fost executate lucrări de construcție a popasului de la Țigănești, de renovare a popasului de la Iurceni, a Muzeului de istorie și etnografie din orașul Călărași și de amenajare a unei alei din Călărași - „Aleea Clasicilor". Suma totală a proiectului este de circa 24,6 milioane de lei. Pentru lucrările executate, din FNDR au fost alocați 11 908 243,49 mln. lei.

Membrii CRD Sud și-au continuat vizita în centrul țării cu un popas la Conacul Manuc Bey din municipiul Hâncești, acolo unde în ultimii ani au fost atrase mai multe investiții în vederea sporirii atractivității turistice a regiunii. Conacul a fost restaurat prin realizarea a două proiecte de anvergură susținute financiar atât de FNDR, cât și de UE în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. 

Uniunea Europeană a alocat 2 mil. de euro, iar Republica Moldova 1 mln. de euro pentru consolidarea şi restaurarea palatului şi a altor construcţii de mai mică importanţă din complex. Astăzi conacul este refăcut în totalitate, fiind mobilat cu furnitură nouă executată în Italia, în stilul epocii. Se prevede ca în afară de destinaţia turistică pe care o are, conacul să găzduiască delegaţii oficiale, congrese, simpozioane.

Proiectul „Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpuşna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc-Bey"  din orașul Hânceşti, Locaţia geto-dacică din satul Stolniceni", realizat din sursele FNDR, a prevăzut reconstrucția a două obiective turistice ce fac parte din complexul  istorico-arhitectural Manuc Bey, și anume: Casa Ioniță Iamandi și Casa Vechilului, cu o investiție totală de 12 160 445,56 lei.

Restaurarea conacului a contribuit la procesul de dezvoltare  regională  orientat spre sporirea atractivității turistice a raionului Hâncești, constituirea unor parteneriate regionale funcționale în scopul îmbunătățirii situației economice din regiune, prin dezvoltarea durabilă a potențialului turistic din zona raionului Hîncești și celor adiacente.

Vizita membrilor CRD Sud în Regiunea de Dezvoltare Centru a avut loc în cadrul proiectului "Suport pentru CRD din Regiunea de Dezvoltare Sud", finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova. În perioada următoare, și membrii CRD Centru urmează să întreprindă o vizită de studiu similară în Regiunea de Dezvoltare Sud. 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru