print
Vizită de monitorizare post-implementare a proiectului „Eficientizarea energetică a edificiului Centrului de sănătate Șoldănești”
21.08.2021
878 Accesări

La data de 20.08.2021, o echipă formată din specialiști ai Secției monitorizare și evaluare (SME) din cadrul ADR Centru  au întreprins o vizită de lucru la Centrul de sănătate din Șoldănești, unde au inițiat un proces de evaluare a investițiilor făcute în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Eficientizarea energetică a edificiului Centrului de sănătate Șoldănești". Valoarea lucrărilor executate aici a fost de 3 972 297,10 lei, bani oferiți din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională, dintre care 200 de mii constituie contribuția Consiliului Raional Șoldănești. 

Pe parcursul vizitei, echipa de monitorizare a fost asistată de managerul de proiect, șeful Centrului de sănătate Șoldănești și șeful serviciului deservire  tehnică a spitalului.

Obiectivul general a ținut de Creșterea eficienței energetice a clădirii și calității serviciilor medicale primare, prin reabilitarea, extinderea surselor de energie utilizată și reducerea  consumului de energie termică utilizată.

Specialiștii în monitorizare au analizat acțiunile întreprinse de factorii locali pentru atingerea obiectivul proiectul, cît și a indicatorilor de progres.

Pentru a anliza impactul proiectului a fost urmărit progresul acțiunilor și rezultatelor acestora, cît și asigurarea durabilității proiectului. În același timp, a fost efectuată o inspecție a produselor finale transmise în cadrul proietului, precum:

-  anvelopa exterioară a clădirii;

-  geamurile și ușile din PVC instalate.

Factorii de conducere ai Centrului de sănătate au comunicat că post-implementare nu a fost  efectuată o expertiză tehnică și audit energetic al clădirii, dar totodată au fost constatate cheltuieli minimizate la consumul de energie electică și agent termic.

În urma analizei impactului asupra grupului-țintă s-a constatat o schimbare directă și tangibilă a condițiilor de muncă, dar și sporirea confortului termic atît pentru angajații SC, cît și pentru persoanele care beneficiază de serviciile medicale primare.

În urma discuțiilor din teritoriu, va fi elaborat un raport de evaluare a proiectului, unde vor fi stipulate observațiile și recomandările necesare pentru buna implementare a proiectelor de dezvoltare regională ce vor fi realizate ulterior în centrul țării. Vizite similare au loc la un șir de proiecte regionale implementate în perioada 2017-2020.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru