print
Un nou contract ce prevede elaborarea Planului Strategic și a documentației tehnice pentru ”Dezvoltarea Grădinii Botanice ca destinație ecoturistică”
06.12.2022
154 Accesări

Luni, 05 decembrie a.c., la sediul ADR Centru, a fost semnat un Contract în valoare de 2 mil. lei pentru elaborarea Planului Strategic și a documentației tehnice pentru dezvoltarea Grădinii Botanice(GB). Investițiile sunt prevăzute în cadrul proiectului regional "Dezvoltarea Grădinii Botanice ca destinație ecoturistică", din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală(FNDRL).

Astfel, în cadrul ședinței de lansare a lucrărilor de proiectare, și potrivit Contractului semnat trilateral de către ADR Centru, reprezentantul Grăidinii Botanice și antreprenorul desemnat pentru executarea lucrărilor de proiectare, s-a convenit asupra stabilirii termenului de 12 luni pentru elaborarea Planului Strategic de dezvoltarea a Grădinii Botanice și elaborarea documentației necesare de proiect.

Planul Strategic își propune să fie un instrument strategic pentru administrația Grădinii Botanice și va îmbunătăți eficiența procesului de planificare a investițiilor și prioritizarea acestora. Documentul, va include planul de investiții pe termen mediu și lung, luând în considerare un șir de aspecte precum eficiență majoră a investițiilor,  impactul asupra mediului în urma investițiilor, interesul și capacitatea autorităților/locuitorilor de a contribui, egalitatea treptată în termeni bugetari, dar și logica construcției în conformitate cu alte investiții.

Planul Strategic ca veni cu propuneri privind dezvoltarea Sectorului Expozițional, va prezenta o descriere detaliată a situației existente a infrastructurii și propuneri de reabilitare. Va fi elaborat documentația de proiect pentru diferite forme arhitecturale și de infrastructură care să scoată în evidență fiecare sector separat. Cel puțin câte 3 forme arhitecturale pentru fiecare sector.

Totodată, va fi elaborată documentația de proiect pentru apeduct, canalizare și irigarea integrală a GB (suprafața estimată de irigare este 50 ha) cu asigurarea necesarului de apă în funcție de specificul fiecărei zone.

Planul Strategic va revedea conceptul aleilor centrale și pietonale pentru a scoate în evidență colecțiile GB. Va fi elaborat documentația de proiect pentru reabilitarea aleilor principale și pietonale din GB, va fi proiectat iluminatul nocturn a aleilor pietonale și iluminat arhitectural peisagistic a celor mai pitorești zone. De asemenea, va fi elaborată documentația de proiect pentru supravegherea video a aleilor și intrărilor și asigurarea cu internet a unor zone din GB precum și elaborarea conceptului de acces electronic cu monitorizarea statistică a vizitatorilor în funcție de gen, vârstă, etc.

Amintim că, proiectul regional de "Dezvoltarea Grădinii Botanice ca destinație ecoturistică" este o inițiativă care contribuie la realizarea priorităților stabilite în documentele strategice la nivel național și de programare la nivel regional. Proiectul a fost aplicat de ADR Centru în cadrul Apelului de proiecte pe listă în anul 2020-2021, fiind inclus prin Hotărârea Guvernului nr.23 din data de 12.01.2022 în Documentul Unic de Program pentru perioada 2022-2024 pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru