print
„Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpușna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc-Bey” din or. Hîncești , Locația geto-dacică din s. Stolniceni”
11.09.2013

 

Fișă de proiect

Denumirea proiectului

Deschiderea traseului turistic (Vama Veche Lăpușna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric, Conacul „Manuc-Bey"  din or. Hîncești , Locația geto-dacică din s. Stolniceni" 

Localizarea

Raionul Hîncești, orașul Hîncești și satul Stolniceni;

Aplicantul

Consiliul Raional Hîncești, raionul Hîncești, Republica Moldova;

Parteneri

1.Primăria Stolniceni, raionul Hîncești,

2. Direcția Cultură a Consiliului Raional Hîncești;

Obiectivele proiectului

 Obiectivul general: Îmbunătățirea situației economice și sociale prin creșterea contribuției sectorului de turism la economia regională

Obiectivele specifice: Reabilitarea intr-o perioadă de 24 luni a Casei contesei  Dolgorukii  din cadrul  Complexului de clădiri  „Manuc-Bey" ; Valorificarea obiectivelor turistice din regiune; Dezvoltarea potențialulului de valorificare a zonei turistice; Creșterea gradului de conștientizare asupra importanței prezentului proiect. 

Relevanța și impactul regional al proiectului

Proiectul urmărește reabilitarea Casei contesei Dolgorukii, includerea Complexului muzeistico-turistic Conacul-Parc „Manuc-Bey" din or. Hîncești, Cetății geto-dacice din satul Stolniceni și Mănăstirii Hîncu  în circuitul turistic al RM,  intensificarea contactelor între specialiștii în domeniul patrimoniului cultural din țară, creșterea gradului de promovare și eficientizare a turismului. Constituirea unui traseu turistic intern de o asemenea valoare, pe lîngă avantajele economice,  va servi drept imbold la o mai bună cunoaștere a istoriei și culturii ținutului natal.

Beneficiarii finali ai proiectului / grupurile țintă

Locuitorii or. Hîncești și s. Stolniceni - circa 17 mii persoane; APL de nivelul I și II din raion - Primăriile Hîncești și Stolniceni, Consiliul Raional Hîncești; Turiștii care vizitează zonele turistice ale raionuluui Hîncești; Operatori în turism, firme turistice, firme de construcție ce vor oferi bunuri și presta serviciile solicitate; Implementatorii proiectului. Populația raionului Hîncești, în ansamblu - circa 120 mii de locuitori.

Activități principale

1.Activități de coordonare, comunicare și management de proiect;                   2. Reabilitarea și amenajarea  obiectivelor turistice; 3. Creșterea gradului de conștientizare a importanței turistice și  asigurarea vizibilității proiectului;

Produsele proiectului

Casa contesei Dolgorukii restaurată și amenajată  cu expoziție a Locatiei geto-dacice și vinotecă; 200 m de treceri subterane restaurate de la Conacul Manuc-Bey  și amenajate cu expozitii pentru a fi incluse in traseul turistic; 10 ha de teritoriu a Complexului „Manuc-Bey" amenajate; 2 ha de teritoriu a Locației geto-dacice din s. Stolniceni amenajate; 2,0 km de drum de acces spre Locația geto-dacică din s. Stolniceni construite; Nivel crescut de dezvoltare a economiei grație deschiderii noilor locuri de muncă în sectorul turismului.

Rezultatele proiectului

Trei obiecte importante din raionul Hîncești: Mănăstirea Hîncu, Locatia geto-dacică din s. Stolniceni si Complexul de cladiri „Manuc Bey" din or. Hîncești introduse în circuitul turistic al RM; Oferte turistice ale raionului diversificate; Piață extinsă  a serviciilor turistice prestate; Noi locuri de muncă în sectorul turismului create; Defalcări sporite în buget din partea prestatorilor de servicii turistice; Populația va obține un plus de satisfacție, mîndrie și cunoștințe mai profunde despre istoricul plaiului.

Durata proiectului

24 de  luni;

 

Valoarea totală a proiectului

Total

 

FNDR

 

Contribuția proprie

Alte surse

23 500 000 lei

23 500 000 lei

 

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru