Prima   -  Noutăți - Guvernul reglementează monitorizarea electronică a proiectelor de dezvoltare regională și locală

Guvernul reglementează monitorizarea electronică a proiectelor de dezvoltare regională și locală

   
13.11.2024   105 Accesări   MIDR

Procesul de gestionare și monitorizare a proiectelor de dezvoltare regională și locală este digitalizat și va deveni mai eficient. Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Regulamentul de organizare și funcționare a Sistemului informațional pentru gestionarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală (SI GPPDRL). Regulamentul stabilește funcționalitățile sistemului și modalitățile de gestionare ale acestuia.

Sistemul informațional este un instrument de gestionare și evidență a proiectelor de dezvoltare regională și locală, care centralizează într-o bază de date unică toate informațiile referitoare la proiectele implementate și cele în curs de implementare. Agențiile de Dezvoltare Regională, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor utiliza această platformă digitală în activitatea operațională. 

Printre funcționalitățile Sistemului se numără depunerea online a notelor conceptuale, înregistrarea completă a cererilor de finanțare, evaluarea acestora, întocmirea listelor finale cu proiectele aprobate și documentarea achizițiilor. Prin intermediul Sistemului, va fi posibilă și gestionarea solicitărilor de plată. Totodată, platforma va asigura transparența informațiilor privind implementarea proiectelor, facilitând un control riguros al calității și veridicității datelor.

SI GPPDRL a fost creat cu suportul financiar al al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar menținerea funcționalității acestuia se va realiza din contul mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Menționăm că dezvoltarea Sistemului Informațional pentru gestionarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală a fost apreciată drept progres semnificativ în ultimul Raport al Comisiei Europene privind pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE (anul 2024).