Prima   -  Noutăți - Forumul Regional „Parteneriat pentru Dezvoltare Regională Durabilă” la Chișinău

Forumul Regional „Parteneriat pentru Dezvoltare Regională Durabilă” la Chișinău

   
10.11.2010   2825 Accesări  

 

Astăzi la Chișinău s-a desfășurat Forumul Regional „Parteneriat pentru Dezvoltare Regională Durabilă"  în cadrul căruia s-au discutat realizările în domeniul dezvoltării regionale pentru anul 2010.

Evenimentul a fost finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a întrunit reprezentanți ai MCDR, ADR Centru, Asociația Obștească „Agenția de Dezvoltare Rurală - Centru".

Dl Veaceslav Guțuțui viceministrul construcțiilor și dezvoltării regionale a menționat că pe parcursul anului 2010 MCDR a stabilit relații de colaborare cu ministerele similare și organizațiile non-guvernamentale  din mai multe state, cu ambasadele României, Poloniei, Estoniei, Cehiei, Germaniei, Ucrainei în Republica Moldova. De asemenea, viceministrul a amintit care sunt partenerii de dezvoltare și anume faptul că MCDR beneficiază de asistența tehnică a Proiectului DFID/SIDA „Moldova: cooperare în dezvoltare regională" (2008-2011), Proiectului GTZ „Modernizarea serviciilor publice locale în RM" și a Proiectului „Guvernarea deșeurilor - IEVP Est".

În cadrul forumului s-a discutat și despre lansarea apelului de propuneri de proiecte de către MCDR, despre colaborarea cu partenerii de dezvoltare, despre mecanismele de finanțare a proiectelor cu sprijinul partenerilor, precum și s-au amintit lecțiile învățate  în urma experienței acumulate.

 

Dna Valentina Pleșca directorul Direcției generale dezvoltare regională a MCDR a comunicat celor prezenți succesele înregistrate de minister la acest capitol, vorbind despre  ajustarea cadrului normativ și legislativ existent la necesitățile curente, constituirea celor 6 regiuni de dezvoltare din țară, precum și consolidarea capacităților operaționale ale ADR Nord, ADR Centru și Sud, aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare în aceste regiuni.

De asemenea, dna Valentina Pleșca a menționat aprobarea Documentului Unic de Program, document ce include 56 de proiecte prioritare pentru implementare pînă în anul 2012, suma totală a proiectelor incluse fiind estimată la circa 1 130 mln lei.
           La final cei prezenți au decis să dezvolte, în continuare, un parteneriat durabil la nivel regional, național și transfrontalier, precum și revizuirea cadrului legal și regulatoriu (legi, strategii, regulamente).

 

 

10 noiembrie 2010

  Serviciul de presă al Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale