print
Ministrul Vasile Bîtca a discutat cu partenerii internaționali despre posibilitățile de implicare în promovarea inițiativelor dezvoltării regionale
21.09.2015
1896 Accesări

Ministrul Vasile Bîtca, viceministrul Anatol Usatîi și specialiștii Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) s-au întrunit într-o ședință de lucru cu partenerii internaționali, unde au discutat despre posibilitățile de colaborarea în domeniul dezvoltării regionale, precum și despre importanța cooperării cu autoritățile publice locale și implicarea acestora în procesul de implementare a proiectelor. 

În cadrul discuțiilor partenerii internaționali au menționat despre beneficiul sinergiei eforturilor, a programelor de dezvoltare dar și a fondurilor, care ar permite eficientizarea asistenței străine. Totodată, aceștia au apreciat cooperarea cu MDRC, precum și eficiența și impactul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională.

Ministrul Vasile Bîtca a mulțumit partenerilor internaționali pentru suportul și asistența care o oferă pentru MDRC și a menționat că astfel de întruniri, „sunt niște platforme eficiente de discuții pentru stabilirea priorităților și coordonarea activităților de viitor", a declarat ministrul Vasile Bîtca. 

La rândul său, Philipp Johannsen director de țară și manager de proiect al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova a subliniat necesitatea continuării proiectelor inițiate în parteneriat cu MDRC și importanța cooperării în domeniul dezvoltării regionale. Henrik Huitfeldt, șeful Departamentului Cooperare pentru Dezvoltare al Ambasadei Suediei în Moldova Republica a reafirmat disponibilitatea Suediei de a susține și în continuare inițiativele din domeniul proiectelor de dezvoltăre regională. Simon Giger, directoarea Biroului de Cooperare al Elvetiei în Republica Moldova a menționat disponibilitatea promovării dialogului cu alte instituții și consolidarea eforturilor în susținerea proiectelor în domeniul aprovizionării cu apa și canalizare. 

De asemenea, partenerii internaționali s-au interesat despre progresele elaborării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2020 și modul de implicare a altor instituții în acest proces. Ministrul Vasile Bîtca a menționat că elaborarea acestui document a fost posibilă datorită suportului partenerilor internaționali, precum și cu implicarea altor ministere. Amintim, că la sfârșitul lunii septembrie a.c., proiectul SNDR 2020 va fi lansat spre consultații publice, "astfel încât să fie garantată transparența și participarea societății civile în acest proces", a spus ministrul Vasile Bîtca.

Un subiect aparte pe agenda de lucru a fost crearea Agenției de Dezvoltare Regională în UTA Găgăuzia. Astfel, potrivit celor prezenți la discuții, procesul de instituționalizare a ADR Găgăuzia a fost inițiat. În scurt timp se va purcede la analiza asistenței la nivel de regiune și va fi inițiat un proces de consolidare a eforturilor în dezvoltarea capacităților ADR Găgăuzia și de cooperare cu celelalte ADR-uri din țară.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru