print
Noile modalități de management al deșeurilor solide au fost discutate astăzi la Ungheni în cadrul unei conferințe regionale
03.12.2015
2011 Accesări

Astăzi, la Ungheni, autoritățile publice locale din cele 13 raioane ale  Regiunii Centru a Republicii Moldova s-au întrunit în cadrul unei conferințe regionale pentru a discuta despre noile modalități de management al deșeurilor solide, bazate pe cooperare intercomunitară.

Ministerul Mediului (ME) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au organizat această întrunire cu scopul de a informat administrațiile publice locale despre situația actuală în domeniul managementului deșeurilor solide, precum și despre conlucrarea cu acestea în vederea dezvoltării studiilor de fezabilitate pentru crearea sistemelor de management integrat al deșeurilor, în conformitate cu prevederile Strategiei de Gestionare a Deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 248 din 10 aprilie 2013.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului, Ambasadei Franței în RM, autorități publice centrale și locale de nivelele I și II, operatorii serviciilor de salubrizare și organizații neguvernamentale, care se implică în procesul de organizare a gestionării deșeurilor și în informarea societății civile privind noile modalități de management al deșeurilor.

În debutul conferinței regionale, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a MDRC, Sergiu Cecan, a vorbit despre premisele de dezvoltare a sectorului de gestionare a deșeurilor solide în contextul politicii de dezvoltare regională. „Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor susține inițiativa organizării acestor conferințe în  cele trei regiuni de dezvoltare din țara noastră nord, centru și sud deoarece prin astfel de evenimente putem transmite autoritățile publice noile modalități de management identificate de experți naționali și internaționali cu care am conlucrat în acest sens. Pe parcursul ultimilor doi ani, am căpătat o experiență importantă în domeniul managementului deșeurilor solide. Am desfășurat activități largi în ceea ce privește planificarea acestui sector la nivel regional.Sperăm să avem cît mai multe proiecte regionale de succes în acest domeniu pentru a crește nivelul de trai al locuitorilor din centrul Moldovei și din întreaga Republică", a mai adăugat reprezentantul MDRC.

În cadrul conferinței regionale de astăzi a fost evaluat gradul de implementare a obiectivelor Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor și a Planurilor regionale de management al deșeurilor, au fost stabilite activitățile prioritare pe termen mediu cu implicarea actorilor relevanți, a fost efectuat un sondaj privind crearea unei Asociaţii Naţionale a Operatorilor de Servicii MDS. Totodată, au fost înaintate propuneri pentru crearea unui grup / comitet de lucru în domeniul managementul deșeurilor solide. În final va fi elaborată o listă de propuneri care ulterior va fi înainată către Guvern.

Reprezentanții MDRC și ME, precum și consultanții GIZ au prezentat informații relevante despre zonele de management a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Centru, despre cooperarea intermunicipală și dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor solide, precum și despre necesitatea campaniilor de informare și conștientizare în acest domeniu. La finanul conferinței regionale, participanții au discutat despre toate aceste aspecte în grupuri, după care au formulat concluzii și au stabilit împreună un plan de acțiuni.

Conform Programului regional sectorial în domeniul Managementului deșeurilor solide, document strategic elaborat cu sprijinul Guvernului Germaniei și aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Centru în februarie 2014, Regiunea de Dezvoltare Centru este divizată în trei zone de management a deșeurilor.

Regiunea Centru cuprinde raioanele: Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti și Ungheni.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru