print
Practici bune de management al deșeurilor solide implementate în Regiunea de Planificare Riga
19.11.2018
1803 Accesări

O delegație formată din reprezentanții regiunilor de dezvoltare din Moldova, din care au făcut parte și reprezentanți ai Regiunii de Dezvoltare Centru, au vizitat la începutul lunii noiembrie câteva proiecte de succes implementate în Regiunea de Planificare Riga (Letonia).  Un proiect actual și interesant pentru autoritățile din regiunea noastră este poligonul ecologic “Getlini Eco”, destinat colectării deșeurilor și prelucrării ecologice a acestora.

"Getliņi EKO" este o asociație comună înființată de minicipalitățile Riga și Stopiinje, care gestionează în comun cel mai mare depozit de deșeuri solide din țările baltice - Getlini. Depozitul de deșeuri este unul dintre cele mai progresive din Europa, fiind format și dezvoltat ca un centru modern și sigur de reciclare a deșeurilor. Depozitul datează din anii 70 cu o suprafață inițială de 32 ha. Suprafața totală actuală a Centrului de management a deșeurilor este de 87 ha, destinate deservirii locuitorii din Riga și 20 de localități învecinate.

După deschiderea în anul 2015 a Fabricii de sortare, deșeurile biodegradabile sunt utilizate pentru producerea biogazului, iar cele reciclabile se distribuie agenților economici care presteaza servicii de regenerare și reciclare. Deșeurile care nu pot fi reciclate sunt plasate într-un depozit cu celule ecologice închise biodegradabile. Gazul generat în celulele din deșeuri biologice este transportat în unitatea de producție Getlini, unde este ars în șase motoare cu combustie internă și transformat în energie - electricitate și căldură.

Pentru utilizarea energiei termice colectate din capsulele de depozitare a deșeurilor netratabile, a fost inițiat și realizat un proiect de amenajare a unor sere pentru cultivarea legumelor (roșii și castraveți). În prezent pe teritoriul poligonului sunt amenajate peste 11 mii de metri pătrați de sere cu înălțimea de 5,5 m. Anual, pe teritoriul poligonului se produc circa 500 tone de tomate.

Bunele practici de creare a Centrelor de management al deșeurilor solide ar putea să impulsioneze dezvoltarea domeniului și în Regiunea Centru. La momentul de față, regionalizarea managementului deşeurilor se propune a fi implementată prin divizarea teritorială a regiunii în trei zone de management al deşeurilor (conform Strategiei de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 aflată în proces de revizuire, dar și conform Programului Regional Sectorial în domeniul managementului deșeurilor solide): Zona 4 – Străşeni, Ialoveni, Hînceşti, Criuleni, Cocieri, Anenii Noi; Zona 5 – Ungheni, Nisporeni, Călăraşi și Zona 6 – Şoldăneşti, Rezina, Teleneşti, Orhei.

Pentru Zona de management Ungheni-Nisporeni-Călăraşi, Agenția de Dezvoltare Regională Centru a facilitat elaborarea cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a Studiului de fezabilitate și transmiterea acestuia autorităților locale pentru a identifica, în comun cu autoritățile naționale, surse de finanțare a implementării proiectului în zona respectivă.

Vizita delegației din RD Centru a avut loc în cadrul proiectului “Acordarea suportului în dezvoltarea regiunilor din Moldova în implicarea cetățenilor în procesul de elaborare și implementare a documentelor de planificare naționale, regionale și locale”, finanțat și implementat de Ministerul Ecologiei și Dezvoltării Regionale din Letonia.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru