Pe parcursul anului 2019, cu suportul Băncii Mondiale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu experți internaționali vor efectua un studiu de diagnosticare a securității apei din țara noastră. Studiul va conține, drept anexă un document cu recomandări, pentru facilitarea luării deciziilor în sectorul apei. Recent, în cadrul unui eveniment public, desfășurat la Chișinău, a avut loc lansarea Studiul Diagnostic şi Perspective în domeniul Securității apei în Republica Moldova.
Reprezentanții ministerului au prezentat situația în sector, precum și necesităţile și provocările cu care se confruntă domeniul.
„În contextul schimbărilor climatice şi resurselor limitate de apă, este esențial să luăm decizii corecte cu referire la gestionarea resurselor de apă, prin promovarea unui management sustenabil, ținând cont de riscurile legate de apă şi optimizarea serviciilor livrate populației. Contăm pe implicarea tuturor autorităților de resort în procesul de elaborare pentru a avea un rezultat pe potriva așteptărilor tuturor” a menționat, Secretarul de stat în cadrul ministerului, Valentina ŢAPIŞ, în mesajul de deschidere a ședinței.
Un interes deosebit faţă de proiectul ce urmează a fi realizat, a fost manifestat de partenerii de dezvoltare prezenţi la eveniment, care au menţionat că în condițiile ţării noastre e necesar realizarea unui astfel de Studiu, pentru ca autoritățile să dispună de mai multe scenarii de gestionare a resurselor de apă.
Experţii internaţionali implicaţi în realizarea documentului au prezentat studii de caz şi rezultate din cadrul studiilor de diagnostic a securității apei realizate în alte ţări, dar au prezentat și metodologia care urmează a fi aplicată pentru țara noastră.
Un accent deosebit a fost pus pe procesul de colectare a datelor, consultarea şi validarea intermediară a rezultatelor.
Rezultatul scontat al Studiului Diagnostic constă în prezentarea unor scenarii privind planificarea pe termen scurt și lung a resurselor de apă disponibile și prioritizării resursei de apă în contextul necesităților naționale/locale.