Negocierile privind cooperarea pentru dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Federale Germania au avut loc în format virtual la Chişinău, Berlin şi Bonn pe 25 noiembrie 2021.
Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Andrei Spînu, Viceprim-ministru, Ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Delegaţia Germaniei a fost condusă de Maria Flachsbarth, Secretar parlamentar de stat la Ministerul Federal al Cooperării Economice şi Dezvoltării.
Guvernul Germaniei s-a asumat să pună la dispoziţia Guvernului Moldovei o nouă sumă totală de 34,5 milioane euro în perioada 2021-2022. Aceasta include 23,0 milioane euro pentru proiecte de cooperare financiară şi 11,5 milioane euro pentru proiecte de cooperare tehnică. De menționat că 15 milioane euro vor fi alocați pentru Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală, faza 3", care prevede extinderea rețelelor municipale de alimentare cu apă din raioanele Strășeni și Călărași și va conecta alte localități la conducta de apă pe distanțe lungi Chișinău-Strășeni-Călărași, care va fi construită în fazele 1 + 2 ale proiectului.
Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.
Proiectul este prevăzut petru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, și ulterior a satelor prioritare din cele două raioane implicate.
În ultimii 28 de ani, cooperarea moldo-germană pentru dezvoltare a contribuit cu succes la îmbunătăţirea vieţii oamenilor din Moldova. Din 1993 volumul total al cooperării tehnice şi financiare bilaterale pus direct la dispoziţia Republicii Moldova de către Guvernul Germaniei se cifrează la 154,7 milioane euro.
În cadrul discuţiilor ambele delegaţii au subliniat importanţa valorilor europene comune ca şi bază a cooperării bilaterale de succes. Partea moldovenească a accentuat că implementarea Acordului de Asociere, precum şi a ZLSAC sunt priorităţi ale programului de guvernare.
Guvernul Germaniei s-a asumat să pună la dispoziţia Guvernului Moldovei o nouă sumă totală de 34,5 milioane euro în perioada 2021-2022. Aceasta include 23,0 milioane euro pentru proiecte de cooperare financiară şi 11,5 milioane euro pentru proiecte de cooperare tehnică.
Cooperarea viitoare dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania se va concentra pe două domenii prioritare: „Formarea profesională şi creşterea durabilă pentru locuri de muncă decente", incluzând învăţământul şi practica tehnică, vocaţională precum şi dezvoltarea sectoarelor privat şi financiar, „Responsabilitate pentru planeta noastră - climă şi energie", incluzând dezvoltarea urbană şi municipală. Cooperarea germană se va concentra pe îmbunătăţirea serviciilor publice prestate populaţiei, precum sunt aprovizionarea cu apă şi managementul apelor reziduale. Mai mult decât atât, prin promovarea întreprinderilor locale şi prin atragerea noilor investitori, urmează a fi create mai multe locuri de muncă bine plătite şi oportunităţi economice.
Germania îşi va continua angajamentul în domeniul bunei guvernanţe prin susţinerea proceselor importante de reformă şi lupta împotriva corupţiei punând la dispoziţie expertiză în politici publice.
Suplimentar acestei cooperări Guvernul Germaniei a pus deja la dispoziţia Republicii Moldova suport în sumă de peste 17 milioane de euro în vederea depăşirii crizei pandemice.
Partea germană a subliniat că va continua să susţină Republica Moldova în cadrul cooperării bilaterale pentru dezvoltare. Scopul nostru comun rămâne a fi îmbunătăţirea condiţiilor socio-economice şi a vieţilor oamenilor din Republica Moldova.