print
Despre Regiunea de Dezvoltare Centru
05.07.2010

RDC este situată în partea centrală a Republicii Moldova asigurând legături între celelalte regiuni. La Vest cu RDC are conexiune directă cu România prin 3 puncte vamale, inclusiv unul feroviar – nodul feroviar Ungheni. La est conexiunea regiunii cu Ucraina, Rusia trece prin RDT. La Nord și Sud conectivitatea regiunii trece prin RDN și RDS. Distanța până la principalele orașe mari este: Iași, România – 20-150 km, Cernăuți, Ucraina – 150-220 km, Odessa, Ucraina – 100 – 170 km.  Rețeaua de transport a RDC se prezintă prin două tipuri de transport: auto și feroviar. Traficul de mărfuri și pasageri este asigurat de transportul auto atât la nivel local, republican cât și internațional. Transportul feroviar este utilizat preponderent pentru traficul de mărfuri și pasageri la nivel internațional.

Legături de trafic internațional. RDC este traversată de o rețea densă de trasee internaționale: Coridorul Economic European IX (CE IX); Coridorul Economic Budapesta Odessa Coridor (BOC); Coridorul Giurgiulești-Briceni (GBC). Distanța maximă dintre localitățile RDC pe direcția nord-sud este de aproximativ 180 km, iar pe direcția est-vest aproximativ 120 km și legătura poate fi asigurată tranzit prin mun. Chișinău. Distanța dintre principalele centre urbane (Ialoveni, Strășeni, Ungheni, Orhei, Hâncești) nu depășește 150 km.
Populația stabilă a RDC la 1 ianuarie 2009 constituie 1065,2 mii persoane. Această valoare continuă cursul unui trend general negativ al volumului demografic aferent perioadei 2004-2008. Descreșterea populației înregistrată în această perioadă este de 15,6 mii persoane, ceea ce reprezintă 1,4%. Produsul Regional Brut (PRB) al RDC in 2008 se estimează la 7,55 miliarde lei sau 19% din PIB național. In perioada 2006-2008 PRB s-a modificat nesemnificativ, iar producția brută per capita a constituit 62% din nivelul mediu național.

Producția agricolă  a regiunii este un sector important, contribuind cu cca. 30% la totalul acestei ramuri pe țară. Din totalul terenurilor agricole 83% revin terenurilor arabile, 9% - livezilor, 7% - viilor si doar 0,3% - pășunilor. Principalele produse agricole sunt legumele, cerealele, strugurii, culturile tehnice și pomicole. Agricultura rămâne a fi principalul sector al ocupării forței de munca - peste 40% din populația economic activă a regiunii.

Potențialul agroindustrial al regiunii se constituie din 42 de cooperative de producție, 50 de societăți pe acțiuni, circa 530 de societăți cu răspundere limitată și peste 230 mii de gospodarii țărănești întreprinderi individuale. In regiune sunt amplasate majoritatea fabricilor avicole (14 din 23), întreprinderilor de prelucrare a fructelor si legumelor (8 din 10 fabrici cu capacitate mare), mai mult de jumătate din întreprinderile vinicole (86 din 157). Infrastructura existentă de colectare a produselor agricole nu este funcțională și produsele agricole locale nu sunt competitive cu cele din import.In acest context autoritățile regionale au venit cu inițiativa privind dezvoltarea unei zone transfrontaliere in regiunea punctului vamal Leușeni. Scopul creării zonei constă în impulsionarea valorificării potențialului economic și turistic al zonei transfrontaliere Leușeni prin crearea unor condiții favorabile pentru amplasarea si funcționarea rentabilă a unui complex de întreprinderi de producere, comerț si servicii (piață agricolă angro, depozite, frigidere, întreprinderi de prelucrare a producției agricole, parcări, oficii, hoteluri etc.) necesare agenților economici din regiune și călătorilor ce intersectează frontiera țării. Costul total al investițiilor se estimează la 155 milioane lei.

Sectorul serviciilor al regiunii este in continue creștere atât in valori absolute cat si a cotelor din nivelul național. Contribuția cea mai mare revine comerțului, transportului si telecomunicațiilor. RDC reprezintă un înalt potențial turistic, care este asigurat de existența unor resurse naturale specifice reprezentate prin fondul forestier, resursele acvatice, rezervațiile peisagistice și numeroase monumente cu destinație turistică. Prin această zonă își are traseul principal „Drumul vinului” care include cele mai importante puncte de vinificație (Mileștii Mici, Ialoveni, Cojușna, Brănești, Peresecina). De asemenea, pentru turiști reprezintă interes și vinotecile Ialoveni, Mileștii Mici, Peresecina, Hâncești. Complexul muzeal „Orheiul Vechi”, Muzeul Meșteșugurilor Populare din s. Ivancea, Baștina lui A. Donici și satele Saharna, Japca, Țâpova sunt punctele cu cel mai înalt grad de atracție a turiștilor naționali și internaționali. De asemenea, în regiune sunt amplasate cele mai mari mănăstiri ale Moldovei (Sfîntul Gheorghe, Căpriana, Hâncu, Dobrușa, Hârjauca, Racovăț, Curchi, etc). Punerea in valoare a acestor destinații turistice necesită atât dezvoltarea infrastructurii, cât și promovarea lor pentru a deveni cunoscute pentru turiștii internaționali.

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru