print
26 specialiști în domeniul EE au făcut schimb de experiență cu colegii din Republica Cehă în cadrul unei vizite de studii
04.12.2018
1343 Accesări

În perioada 26-30 noiembrie 2018, 26 specialiști în domeniul eficienței energetice (EE) au efectuat o vizită de studiu în Republica Cehă la proiectele de succes implementate în domeniul EE în clădirile publice. Scopul vizitei a fost familiarizarea cu bunele practici și lecțiile învățate în implementarea proiectelor de eficiență energetică în clădirile publice și acumularea cunoștințelor pe care ulterior le vor utiliza în propria lor activitate.

Delegația din Republica Moldova a inclus manageri de proiecte în domeniul EE, reprezentanți ai școlilor beneficiare incluse în proiectele EE finanțate de Uniunea Europeană (UE), reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), ai Agenției de Eficiență Energetică (AEE), ai Universității Tehnice din Moldova și consultanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Petru Langa, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni: „Consider că vizita de studiu din Cehia și-a atins scopul. În cadrul acesteia am reușit să cunoaștem din experiența avansată a Cehiei în domeniul eficienței energetice. Ne-au fost prezentate de asemenea și anumite provocări cu care s-au confruntat în procesul de implementare a proiectelor, fapt care ne va permite să le ocolim. Sunt sigur de faptul că, experiența acumulată precum și oportunitatea de a comunica cu colegii de breaslă din Cehia, ne vor fi de real folos în procesul de implementare cu succes a proiectelor noastre”.

Irina Morari, specialistă în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor, ADR Centru: „Am fost familiarizați cu aspectele legislative, tehnologii şi soluții pentru eficientizarea clădirilor, proiecte finalizate cât şi programe de finanțare disponibile în Republica Cehă. Totalitatea bunelor practici acumulate ar putea servi drept soluție în implementarea proiectelor privind eficienta energetică in clădirile publice din Republica Moldova, a proiectelor finanțate din surse UE cât şi din fondurile naționale”.

Virgiliu Mîndru, specialist AEE: „Evenimentul mi s-a părut destul de interesant și constructiv. Am aflat lucruri noi pe care ar trebui să le implementăm în Republica Moldova. Proiectele pilot implementate de ei sunt un bun exemplu pentru noi. De asemenea, vom face tot posibilul să evităm provocările și să nu repetăm greșelile pe care le-au făcut colegii cehi”. 

Ludmila Vîrlan, UTM/CFCEECP: „A fost foarte impresionantă sesiunea de la Academia de Construcții precum și Centru de Cercetare pentru EE  a clădirilor. Laboratoarele Universității Tehnice din Praga sunt un într-adevăr un exemplu pentru viitorii specialiști din domeniu. În urma acestei vizite, în cadrul modulelor de EE de la UTM destinate responsabililor de proiecte putem aduce drept exemplu metodele și tehnicile utilizate pentru a construi o clădire eficientă energetic în Republica Moldova”. 

Participanții au avut posibilitatea să meargă în vizite de documentare la Academia de Construcție a Clădirilor din Praga, Agenția de Eficiență Energetică Cehă, Grădinița cu standarde energetice pasive din Slivenec și alte destinații. În cadrul acestora, delegația din Republica Moldova s-a întrunit cu experți și arhitecți cehi, care au făcute prezentări și au vorbit despre aspectele ce țin de cadrul legal în ceea ce privește obiectivele privind eficiența energetică a clădirilor publice, aspectele istorice ale sectorului eficiența energetică în Republica Cehă, planificarea strategică a eficienței energetice a clădirilor, orașe și clădiri inteligente, sistemul de subvenții în domeniul EE, granturi naționale și fonduri UE.  

Vizita de studii a fost organizată și sprijinită prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru