print
Liceul „Holercani” din s. Holercani, r. Dubăsari – renovat energetic cu suportul financiar al Uniunii Europene
28.09.2022
1053 Accesări

Astfel, elevii liceului beneficiază de un mediu mai confortabil de studii, iar profesorii și personalul auxiliar - de condiții mai bune de muncă. Evenimentul de inaugurare a liceului renovat energetic a avut loc în contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile 2022 și a Săptămânii Europene a Diplomației pentru Climă.

Grație măsurilor de eficiență energetică implementate cu suportul Uniunii Europene, consumul anual normat de energie în Liceul Teoretic 'Holercani' s-a redus cu 58 MWh și emisiile anuale normate de CO2 s-au redus cu 18 tone.

„Asigurarea securității energetice este o prioritate a guvernării. Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice, a caselor și a întreprinderilor ne vor ajuta să diminuăm costurile pentru resursele energetice, dar și să răspundem provocărilor de mediu, tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Mă bucur că, datorită partenerilor noștri de dezvoltare, proiecte similare sunt realizate în zeci de localități ale țării, urmând să schimbe în bine viața a mii de oameni.", a declarat Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, cu prilejul inaugurării liceului renovat energetic din s. Holercani.

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice". Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a liceului din satul Holercani este de cca 958.000 euro, din care 930.000 euro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și 28.000 de euro - contribuție locală.

„Grație sprijinului financiar al Uniunii Europene, peste 300 de elevi și profesori de la Liceul Teoretic Holercani din raionul Dubăsari studiază și lucrează într-un mediu confortabil și călduros. Liceul recent renovat beneficiază de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi energie curată de la panourile solare, rețele îmbunătățite de apă și canalizare și o încălzire mai eficientă a clădirii. Acest lucru va reduce în mod semnificativ facturile la gaz pentru autoritățile locale și va îmbunătăți mediul educațional pentru elevi. Eficiența energetică este acum mai importantă ca niciodată și suntem mândri să ne intensificăm eforturile pentru a atenua impactul crizei energetice. Uniunea Europeană susține de mai multă vreme tranziția verde în Republica Moldova pentru a spori securitatea energetică și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul Verde European.", a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Eficiența energetică este un sector tehnic cheie al Cooperării Germane și suntem bucuroși să sprijinim Moldova în acest sector, în special având în vedere situația actuală și impactul crizei energetice în regiune și în întreaga lume.", a declarat Ullrich Kinne, Șeful adjunct al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului sus-menționat au inclus renovarea acoperișului și izolația pereților exteriori ai clădirii, reabilitarea sistemului interior de încălzire, instalarea sistemului fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră și renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției.

„Proiectul de îmbunătățire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Holercani" din s. Holercani, rnul Dubăsari reprezintă rezultatul conjugării eforturilor actorilor locali, regionali, naționali și internaționali, pentru ca astăzi, să ne putem bucura de rezultatele finalizării lucrărilor de construcție pentru îmbunătățirea condițiilor de studii și de muncă pentru aproximativ 350 de elevi și profesori ai acestei instituții de învățământ. Împreună cu partenerii de dezvoltare am reușit să realizăm acest obiectiv ambițios, și pe această cale vreau să mulțumesct tuturor pentru munca de echipă pe care am făcut-o și care vine să îmbunătățească condițiile de asimilare a cunoștințelor pentru noua generație. Suntem mîndri că prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului de eficientizare energetică a acestui liceu am reușit să cream un mediu  mai sănătos și prielnic activității didactice și în același timp să asigurăm generarea economiilor de resurse care vor putea fi investite pentru continuarea dezvoltării liceului. În acest context, aducem sincere mulțumiri UE pentru aportul financiar și susținerea cursului de dezvoltare a localităților din Regiunea Centru.", a menționat Trofin Pavel, Director al Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

„Educația este una dintre cele mai importante investiții pe care le poate face o țară pentru generațiile în creștere.  Ne bucurăm că am ajuns la  finalizarea lucrărilor de construcție pentru îmbunătățirea condițiilor de studii și de muncă atât pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic Holercani, care la moment beneficiază de aceste condiții,  cât și generațiile viitoare. Grație sprijinului financiar al Uniunii Europene elevii și profesorii beneficiază de măsuri de eficiență energetică precum și de energie curată, generată de panourile solare. În acest context aducem sincere mulțumiri Uniunii Europene pentru aportul  financiar.", a declarat Tamara Rotari, Directoarea Liceului Teoretic „Holercani".

La evenimentul de inaugurare a măsurilor de eficiență energetică implementate la liceul „Holercani" au participat conducerea de vârf a Republicii Moldova, Delegația UE în Republica Moldova, Ambasada Germaniei în Republica Moldova, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), autorități publice locale, elevii liceului și părințiilor lor, profesorii și angajații Liceului Teoretic „Holercani", precum și locuitori ai satului Holercani.

Informație de context:

Măsurile de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Holercani" din s. Holercani, r. Dubăsari au fost finanțate de Uniunea Europeană și implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice". Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.

Pentru informații adiționale, vă rugăm să contactați:

Maria Znagovan, responsabilă de proiectul implementat în s. Holercani, specialistă în secția Managementul proiectelor, ADR Centru, tel. +373 268 26 671; e-mail [email protected] 

Tamara Rotari, Directoarea Liceului Teoretic „Holercani" din s. Holercani, r. Dubăsari, tel.: (+373) 248 53-2-44.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Centru