Prima   -  Noutăți - O delegație suedeză în vizită de documentare la un proiect de dezvoltare regională

O delegație suedeză în vizită de documentare la un proiect de dezvoltare regională

   
30.06.2014   1441 Accesări  

O delegație suedeză condusă de Henrik Huitfeldt, Consilier, Șef de cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Suediei, Chișinău, au efectuat o vizită de studiu la proiectul interregional "Îmbunătățirea sistemului integrat de management al deşeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești".

Oaspeții au fost documentați cu situația curentă de implementare a acestui proiect. La moment decurg lucrări de proiectare la obiect. 

Delegația suedeză a întreprins această vizită cu scopul de a vedea rezultatele inițiativei de optimizare a managementului deșeurilor, care este implementată cu sprijinul Guvernului Germaniei, acordat prin intermediul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".  Proiectul GIZ este co-finanțat de Guvernul Suediei cu 5,5 milioane de euro, acordați pentru planificarea și programarea regională.

Delegația a fost însoțită de Valerian Bînzaru, șeful Direcției Generale Dezvoltare Regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  reprezentanți ADR Centru, GIZ, Inspectoratului Ecologic de Stat și autorităților publice locale de nivelul I și II.

Agenția de Dezvolatre Regională Centru a început implementarea acestui proiect în anul 2010. Începînd cu 2014  ADR Centru va continua activitățile în raza raioanelor Rezina și Șoldănești. Pe teritoriul raionului Florești proiectul va fi monitorizat de ADR Nord.

Inițial, după implementarea proiectului, circa 77 de mii de locuitori vor beneficia de un sistem comun de MDS. Ulterior, este preconizată extinderea proiectului, pentru a acoperi necesităţile a 200 de mii de locuitori din cele trei raioane.